Soort van de maand: ga op zoek naar heksensnot

  • Heksensnot, brr. Kun jij het vinden? (foto: Free Nature Images/Martin Mollet)

Sommige dieren, planten of bomen op het platteland hebben het moeilijk. Om ze een beetje extra aan ze te denken zetten wij elke maand één van deze dieren, planten of bomen in het zonnetje. In de Soort van de Maand bedenkt IVN Regio Noord speciaal voor ROEG! Junior een doe-tip. In januari doen we dat met de bunzing.

Ga lekker naar buiten en ga in de buurt van een vennetje op zoek naar Heksensnot. Heksensnot? Maar heksen bestaan toch helemaal niet! Dit snot is dan ook niet echt van heksen. Het wordt ook wel sterrenschot genoemd.

Deze namen gaven mensen vroeger aan deze half doorzichtige smurrie wat je kunt vinden aan de waterkant. Ze dachten dat dit door vallende sterren was achtergelaten of een overvliegende heks. Nu weten we wel beter!

Je kunt het heksensnot vinden zodra de eerste kikkers ontwaakt zijn na hun winterslaap. Soms is dat al vroeg in het jaar wanneer het niet zo koud is.

De bunzing is dol op kikkers. En je kunt dus zien wanneer een bunzing (of een ander kikker etend dier) een vrouwtjeskikker heeft gegeten. In het lijf van de kikker zitten de eitjes (kikkerdril) al te wachten om in het voorjaar gelegd te worden.

Zodra de bunzing de kikker heeft opgegeten gaat dit kikkerdril opzwellen en wordt de bunzing er misselijk van. Dan spuugt die dit dus weer uit! En zo vind je heksensnot in de natuur.

Gaan jullie op zoek en stuur hier jouw foto van heksensnot in!

Contact
opnemen