Soort van de maand: foerageer je buikje vol

  • Lekker eten als de veldleeuwerik (tekening: Agnes Bakker)

Sommige dieren, planten of bomen op het platteland hebben het moeilijk. Om ze een beetje extra aan ze te denken zetten wij elke maand één van deze dieren, planten of bomen in het zonnetje. In de Soort van de Maand bedenkt IVN Regio Noord speciaal voor ROEG! Junior een doe-tip. In mei doen we dat met de veldleeuwerik.

Een veldleeuwerik houdt ervan om in een gebied te leven waar veel verschillende bloemen en planten groeien en waar goede plekjes zijn om een nest te maken. Deze plekken zijn er in Nederland niet zoveel meer, waardoor er steeds minder veldleeuweriken zijn.

Als de jonkies uit het ei zijn gekropen, willen ze heel veel insecten en andere beestjes eten zodat ze gauw heel groot worden. De ouders zoeken deze beestjes tussen het hoge gras en de bloemen en voeren ze aan de jonkies.

Jullie gaan ook op zoek naar beestjes! Pak een wit laken uit de kast en neem een loeppotje of een ander klein bakje mee.

* Sleep het laken achter je aan door het hoge gras en kijk eens wat voor beestjes op het laken zitten.

* Leg het laken onder een kleine boom of een struik en schud aan de takken. Welke beestjes zijn er op het laken te vinden?

Doe de beestjes in het loeppotje of in het bakje en bekijk ze van dichtbij. Hoeveel verschillende beestjes heb je gevonden? Welke lijkt jou lekker? In de winkel kun je insecten kopen om te eten, zoals meelwormen of sprinkhanen. Heb je die wel eens gehad? Misschien kun jij je ouders eens een lekker hapje voeren.

ROEG! junior wordt samen gemaakt met Scharrelkids van IVN en OERRR van Natuurmonumenten.

Contact
opnemen