Soort van de maand: familie van de dagpauwoog

  • Ga je mee op zoek naar nachtvlinders? (Tekening: Agnes Bakker)

Sommige dieren, planten of bomen op het platteland hebben het moeilijk. Om ze een beetje extra aan ze te denken zetten wij elke maand één van deze dieren, planten of bomen in het zonnetje. In de Soort van de Maand bedenkt IVN Regio Noord speciaal voor ROEG! Junior een doe-tip. In de maand juni hebben we het over de dagpauwoog.

Er zijn heel veel verschillende soorten vlinders. Je hebt vlinders die overdag vliegen; bijvoorbeeld in je tuin zoals de Dagpauwoog, maar ook vlinders die vooral in de nacht vliegen. Ze noemen dit dagvlinders en nachtvlinders. De meeste mensen denken dat vooral dagvlinders hele mooie kleuren hebben en nachtvlinders saai zijn. Maar dat is dus niet zo! Ga maar eens op zoek naar nachtvlinders dan zal je ontdekken dat sommigen nog mooier zijn dat de Dagpauwoog!

Op zoek naar nachtvlinders
De meeste nachtvlinders zijn overdag verstopt op een rustig plekje. De grootste kans om ze te vinden is op een plekje waar in de nacht licht heeft gebrand: bijvoorbeeld in het washok van de camping of een straatlantaarn.
Ga met een zaklamp naar buiten als het donker is en gebruik je neus. Ruik eens goed of je bloemen ruikt. Sommige bloemen geuren juist in de nacht om nachtvlinders te lokken. Hier heb je dus een groet kans nachtvlinders te zien.

Ook kun je wat rottend fruit in de tuin neerleggen, sommige nachtvlinders smullen hier van. Met een felle lamp kun je ook veel nachtvlinders aantrekken. Door er een wit laken voor te leggen of zetten, maak je een rustplek voor de vlinders en kun je ze goed bekijken.

Genoeg manieren om nachtvlinders te bekijken. Vind jij er eentje die mooier is dan de Dagpauwoog?

Contact
opnemen