Soort van de maand: een belangrijke woning!

  • De woning is belangrijk voor de sleedoorn (tekening: Agnes Bakker)

Sommige dieren, planten of bomen op het platteland hebben het moeilijk. Om ze een beetje extra aan ze te denken zetten wij elke maand één van deze dieren, planten of bomen in het zonnetje. In de Soort van de Maand bedenkt IVN Regio Noord speciaal voor ROEG! Junior een doe-tip. In april doen we dat met de sleedoorn.

De eitjes die de vrouwtjessleedoornpage eind vorig zomer voorzichtig op de takken van de sleedoorn heeft gelegd, zijn nu net uitgekomen. Nu eten de rupsen zich vol met knoppen en blaadjes van de Sleedoorn. Overdag zitten de rupsen vooral aan de onderkant van de blaadjes, in de avond gaan ze op pad om lekker veel te eten.

​De rupsen moeten heel veel maanden eten. Als ze echt groot genoeg zijn, kruipen ze naar beneden in de blaadjes die onder de Sleedoorn liggen om daar te verpoppen. Als jullie zomervakantie krijgen, komen de vlinders uit de poppen gekropen. En zul je de Sleedoornpages kunnen zien vliegen.

Er zijn dus maar weinig plekjes waar de Sleedoornpage woont. Misschien ontdekken jullie nieuwe woningen!

Verzamel thuis een laken, een groot wit shirt of een witte paraplu, kleine bakjes, een witte plastic lepel een kwast en als je hebt een loepje. Ga op zoek naar een Sleedoorn in de buurt. Leg onder de sleedoorn het witte laken en schud een beetje aan de takken van de Sleedoorn. De beestjes die er in wonen vallen op het laken. Veeg ze voorzichtig met de kwast op de lepel en doe ze in een bakje. Nu kun je goed bekijken wat het is. Heb je rupsen van de Sleedoornpage gevonden? Of alleen andere beestjes?

Contact
opnemen