Soort van de maand: de zangkunsten van de veldleeuwerik

  • Waar zing jij het liefst? (tekening Agnes Bakker)

Sommige dieren, planten of bomen op het platteland hebben het moeilijk. Om ze een beetje extra aan ze te denken zetten wij elke maand één van deze dieren, planten of bomen in het zonnetje. In de Soort van de Maand bedenkt IVN Regio Noord speciaal voor ROEG! Junior een doe-tip. In mei doen we dat met de veldleeuwerik.

Elke vogel heeft een eigen gebied waar die het liefst verblijft. Je hebt bosvogels, weidevogels, watervogels, heidevogels, tuinvogels etc.

In het vroege voorjaar hoor je de meeste vogels zingen. Dit zijn de mannetjes die zingen om indruk te maken op de vrouwtjes. De merel ken je misschien wel. Die geeft van die prachtige ochtendconcerten en hoor je meestal als een van de eerste vogels zingen in het voorjaar; liefst in een boom of op het puntje van een dak; met volle borst zingt die iedereen wakker.

Een andere vogel die ontzettend mooi kan zingen is de veldleeuwerik. Het is echt een cadeautje om deze vogel te horen zingen. Je kunt de veldleeuwerik horen in een gebied waar het lekker open is. Bijvoorbeeld in een weiland, de heide of in de duinen. Meestal hangt dit mannetje hoog jubelend in de lucht om een vrouwtje te versieren. Als je dit eenmaal hebt gehoord vergeet je het nooit meer! Het is echt prachtig.

Mensen zingen natuurlijk ook, soms ook om iemand te versieren. Liefdesserenades onder een balkon, zoals we dat uit Ridderfilms kennen. Meestal zingen mensen in de auto of onder de douche: waar zing jij het liefst?

ROEG! junior wordt samen gemaakt met Scharrelkids van IVN en OERRR van Natuurmonumenten.

Contact
opnemen