Slootjesdagen 2018: Wat voor beestjes kun je vinden?

  • Gezellig samen naar waterbeestjes zoeken (foto: RTV Drenthe/Edwin van Stenis)

Je ziet het niet als je langs het water loopt, maar veel sloten en vijvers barsten van het leven. Natuurlijk zitten er vaak vissen, maar er dobberen ook veel kleine beestjes onder of op het wateroppervlak.

Zo is het niet vreemd wanneer je een hoop kokerjuffers tegenkomt. Dat zijn larven van schietmotten die een koker van zand, steentjes en plantenresten achter zich aan slepen. Daarin kan de kokerjuffer schuilen tegen vijanden.

Een andere vaak geziene waterbewoner is de bloedzuiger. Bloedzuigers hebben aan beide kanten van hun lichaam zuignappen en ook kunnen ze tanden hebben. Daarmee hechten ze zich aan vissen, kikkers of de voeten van mensen die een duik nemen en zuigen ze zich vol met bloed.

Een stuk vriendelijker is de schaatsenrijder. Dit diertje heet zo, omdat het over het wateroppervlak kan lopen. De haartjes op hun poten stoten water af, waardoor ze over het water kunnen glijden. Onderzoekers die de kwaliteit van het water meten, zijn vaak blij als ze schaatsenrijders tegenkomen. Deze insecten leven namelijk alleen maar in schoon water.

Waar vind je de beestjes?
Waterdiertjes verstoppen zich vooral tussen planten of in de bovenste laag van de bodem. Daar kunnen ze zich lekker verschuilen voor roofdieren, of juist om zonder gezien te worden op andere beestjes te jagen. Haal je schepnetje maar eens voorzichtig langs en tussen de waterplanten door. Gegarandeerd dat je beet hebt!

Wil je zelf nog even oefenen? Dat kan met deze quiz.

Contact
opnemen