Reis mee met Gerda de Gans

  • Leer alles over Gerda de Gans (Illustratie: Barbera Vis/IVN Natuureducatie)

Het is Kinderboekenweek! Het thema is ‘Reis mee!’. Niet alleen mensen reizen, maar dieren doen dat ook. Waarom reizen dieren? Hoe doen zij dat? Vandaag leren we alles over de gans.

Er zijn veel verschillende soorten ganzen. In Nederland komt de grauwe gans veel voor. Deze soort heeft bruine en grijze veren. De poten en de snavel zijn oranje. Als de gans vliegt is hij wel 147 tot 180 centimeter breed.

Zwemmen, eten en broeden

Ganzen leven altijd in de buurt van water en weilanden. In het water kunnen ganzen lekker zwemmen. In weilanden eten ze vooral gras. Wist je dat ganzen nog veel meer lusten? Ze zijn ook dol op plantenwortels, vruchten en zaden. Soms eten ze aardappels en mais.

De gans vindt het fijn om met andere ganzen samen te leven. Als de vogel 1,5 jaar oud is gaat hij op zoek naar een andere gans om een paartje mee te vormen. Het paartje gaat broeden als ze drie of vier jaar oud zijn. Ganzen broeden 1 keer per jaar. Moedergans legt dan vier tot zes eieren. Broedende ganzen gaan altijd bij elkaar zitten. Roofdieren die wel een ganzeneitje lusten, worden dan snel door de ganzen gezien en weggejaagd.

Vliegen in een V-vorm

Misschien is het je al eens opgevallen toen je naar een groep vogels in de lucht keek: vogels vliegen in een V-vorm. Ook ganzen doen dit. Maar waarom eigenlijk?

Hoog in de lucht kan het hard waaien. Door in een V-vorm te vliegen hebben de ganzen minder last van de luchtweerstand. De gans die voorop vliegt houdt een klein beetje wind tegen voor de gans die achter hem vliegt. De luchtweerstand is voor die gans dan kleiner.

De gans die voorop vliegt heeft het zwaar. Voor hem wordt de wind niet tegengehouden. Zodra deze gans moe wordt, gaat hij naar achteren om bij te komen. Een andere gans neemt de plek vooraan dan van hem over. Door elkaar steeds af te wisselen kunnen ze sneller en verder vliegen.

Doen!

Stap 1: Pak een ventilator. Zet hem op een tafel of krukje. Zorg dat de ventilator niet van links naar rechts, maar naar één punt blaast.

Stap 2: Ga samen in een V-vorm voor de ventilator staan. Wissel elkaar af: degene die vooraan staat gaat naar achteren. 

Stap 3: Kon je de wind goed voelen toen je vooraan stond? Voelde je de wind net zo goed toen je achteraan stond?

Stap 4: Knip nu een strookje crêpepapier af en ga weer in de V-vorm staan. Houd het stukje crêpepapier voor je hoofd omhoog. 

Stap 5: Wissel elkaar weer af en zorg dat iedereen een keertje vooraan heeft gestaan. 

Stap 6: Heb je gezien wat er gebeurde met het crêpepapier?


Overwinteren

Ganzen overwinteren over het algemeen in Nederland. Vanaf februari trekken ze naar Denemarken, Zweden, Noorwegen of Finland om daar te gaan broeden. Tegenwoordig zijn er ook veel grauwe ganzen die het hele jaar door in Nederland blijven.

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij informatie uit het lespakket van IVN Natuureducatie. Klik hier om het pakket te downloaden.

Contact
opnemen