Ravotten in het bos én leren van de natuur

  • Schoolkinderen krijgen les in het bos (Rechten: Mathijs ter Bork/IVN)

Kinderen van basisschool Het Veldboeket uit Veeningen gaan met boswachter Widmar van der Meer op struintocht door het bos. Het is onderdeel van het project 'Bos Natuurlijk' dat draait om het ontdekken van de wilde natuur.

"Dat zijn geen paddenstoeltjes", laat Van der Meer zien. "Wat zou dat kunnen zijn? Het lijken inderdaad wel toeters. Dit zijn korstmossen." De kinderen mogen van de padden af en dwars door het bos, maar wel voorzichtig en zo stil mogelijk.

Verrassing
Van der Meer ziet een hoopje reeënkeutels. "Misschien liep hier een kwartier geleden wel een ree." En dat klopt. "Op het pad zag ik een reetje staan", vertelt Gerwin. "Ik vertelde het tegen de boswachter en we gingen kijken of we hem konden vinden." 

Buiten
"Kinderen komen tegenwoordig steeds minder buiten", zegt de boswachter. "Het is aantrekkelijk om tv te kijken of met een PlayStation te spelen. Wij proberen ze te stimuleren om het bos in te gaan, de natuur te ontdekken en te ruiken, proeven en voelen."

Op een hoop
"Kijk eens wat een grote bulten", wijst Van der Meer. "Als je goed kijkt, zie je van alles bewegen." Hij pakt een mier op. "Ik voel nog niks maar dat kan.. Au, nu wel." De mier valt aan en mag terug. En de kinderen komen het bos uit met tassen vol blaadjes, takjes en besjes.

Contact
opnemen