Op pad met IVN: waar komt melk vandaan?

  • Op bezoek bij de koeien van boerin Dorien Benning (foto: RTV Drenthe)

Een massageborstel voor koeien? En wat is biest eigenlijk? Deze kinderen uit groep 5 en 6 van obs de Singelier in Diever brachten een bezoekje aan de boerderij van boerin Dorien Benning in Lheebroek en leerden alles over melk.

Dorien Benning is blij dat de kinderen bij haar op visite komen. Ze vindt het namelijk belangrijk dat kinderen leren waar melk vandaan komt. Omdat niet iedereen zomaar naar een boerderij kan gaan, nodigt Benning hele schoolklassen uit in haar stallen.

Massageborstel
"Een koe geeft pas melk als er een kalfje is geboren," legt Benning uit. En als de koe zich op haar gemak voelt. "Daarom doen we er alles aan om de koe blij te laten zijn. We hebben zelfs een massageborstel waar de koeien om de beurt even tegenaan schuren, bijvoorbeeld als ze jeuk hebben."

Biest
Biest is de eerste melk die een koe geeft. Als het kalfje net geboren is, krijgt het deze melk. "Biest is wat geler van kleur en er zitten heel veel voedingstoffen in. Daarom is het zo gezond voor het kalf," vertelt Benning.

De kinderen mogen ook nog even zelf aan de slag. Ze krijgen een potje met room. Als ze maar hard genoeg schudden, wordt het vanzelf boter. En dat is lekker, zeker op een plakje ontbijtkoek.

Contact
opnemen