Op pad met IVN: spinnen zoeken in het Asserbos

  • Maya, Milou, Ilse en Laura (v.l.n.r.) bekijken de spinnen met een loepje.

Helemaal geen 'iew' en 'aah'. Deze kinderen zoeken samen met Agnes Bakker van IVN met veel plezier spinnen in het Asserbos. En ondertussen ontdekken ze dat er verschillende soorten webben bestaan.

Het ideale moment om spinnenwebben te bekijken is op een herfstochtend. De dauwdruppels maken het dunne spinrag ineens duidelijk zichtbaar. Agnes heeft plantenspuiten meegebracht voor de kinderen om hetzelfde effect als bij dauw te creƫren. Zo worden de vormen van het web heel duidelijk.

De wielwebben kennen we allemaal: het zijn die ronde webben die vanuit het middelpunt steeds groter worden. Daarnaast komt het trechterweb voor, in de vorm van een trechter. De hangmatwebben herken je aan het horizontale spinsel, dat wel wat wegheeft van een hangmatje.

Kunnen spinnen bijten?

Met loeppotjes en een zoekkaart zoeken de kinderen onder takken, in boomholtes, aan de rand van een sloot en tussen de bladeren naar spinnen. Een kruisspin wordt aandachtig bekeken. "Ik ben wel voorzichtig met kruisspinnen", zegt Agnes. "Want ze kunnen heel gemeen bijten!"

Ga je zelf op zoek naar spinnen? Gebruik dan deze spinnenkaart en ontdek hoeveel verschillende soorten er zijn - met verrassende namen!

Contact
opnemen