Op pad met IVN: op zoek naar bijen in Paterswolde

  • Een bijenhotel moet je goed onderhouden (foto: RTV Drenthe)

In Paterswolde is een bos aangelegd speciaal voor de bijen. Samen met Agnes Bakker van IVN neemt een groep kinderen een kijkje in het pas aangeplante bos. Bij elke boom voeren ze een spannende opdracht uit.

De opdrachten zijn leuk en je leert er ook nog wat van. Zo blijkt er maar één soort honingbij te zijn terwijl er meer dan 300 soorten wilde bijen in onze provincie leven. Door zelf met zware tassen te slepen, krijgen ze een idee van de hoeveelheid nectar die een bij dagelijks vervoert.

Bijenhotel
Ook leren ze dat je een bijenhotel elk jaar een onderhoudsbeurt moet geven. "Het is heel belangrijk om de rondjes in het hotel met een schuurpapiertje glad te maken. Want bijen hebben er een hekel aan als hun vleugels beschadigen door scherpe randjes," zo legt Agnes Bakker van IVN uit.

Stuifmeel
Volgens Bakker merk je dat kinderen minder buiten komen en ook steeds minder weten over de natuur. Maar op de vraag waarom stuifmeel verschillende kleuren kan hebben, volgt al snel het antwoord van meerdere kinderen: "Omdat het van verschillende bloemen afkomstig is en die hebben verschillende kleuren."

Contact
opnemen