Op pad met IVN: braakballen uitpluizen in Hoogeveen

  • Aan de vorm en inhoud van een braakbal kun je zien welke soort uil de bal heeft uitgespuugd (foto: Free Nature Images/Martin Mollet)

IVN verzamelt braakballen van uilen en gebruikt ze voor onderzoek. Maar kinderen weten ook wel raad met de braakballen. Ze zoeken naar botjes en schedels van muizen die de uil opgepeuzeld heeft.

Kerkuilen braken één bal per dag uit. "Een kerkuil heeft minimaal drie veldmuizen per dag nodig. Het ligt er een beetje aan hoe groot de prooi is, maar een spitsmuis is bijvoorbeeld een stuk kleiner dan de veldmuis. Daar heeft hij er dan ook meer van nodig", legt Freddy Mager van het IVN Hoogeveen uit.

Aan de hand van de botjes en schedels kun je zien wat de uil gegeten heeeft. Dat is handig voor onderzoek naar muizenpopulaties. Maar de braakballen die in Hoogeveen worden gebruikt, zijn vooral om kinderen kennis te laten maken met de natuur.

Natuur is niet vies
"We willen kinderen laten zien wat er allemaal te beleven valt in de natuur. We laten ze zien dat het niet vies is en dat het juist leuk is om met de natuur bezig te zijn", aldus Mager.

Zelf aan de slag
Wil je zelf ook braakballen uitpluizen? Op donderdag 27 december is er een uilen-middag in het Duurzaamheidscentrum in Assen. Je leert van alles over uilen en je kunt er braakballen uitpluizen. Kijk hier voor meer informatie.

Ook in Zuidwolde kun je donderdag 27 december braakballen uitpluizen. Andere leuke dingen die je hier kunt doen zijn nestkastjes bouwen en vetbollen maken. Hier vind je meer informatie.

Thuis uitpluizen
Als je zelf een braakbal hebt, kun je ze natuurlijk ook lekker thuis uitpluizen. Natuurmonumenten geeft een paar goede tips om braakballen te vinden.

  1. Vraag het aan een boer. Sommige boeren hebben een uilenkast in de schuur hangen. De uilen jagen op muizen rond de boerderij en spugen de braakballen ui in de kast.
  2. Zoek ze in de natuur. Ransuilen zitten vaak op een vaste plek in een sparren- of dennenboom. Als je zo'n boom kunt vinden, heb je er meteen een heleboel.
  3. Ga naar de dierentuin of een vogelpark. Als er daar uilen zijn, kun je de medewerkers vragen of je een braakbal mag meenemen.
  4. Zoek ze in het bos. Bosuilen spugen hun braakballen uit terwijl ze door het bos vliegen. Ze liggen dus niet op een vaste plek maar misschien kun je er toch een vinden.

Verder heb je wit papier, een pincet, een vergrootglas, zwart papier en lijm nodig. Met de pincet pluis je de bal uit elkaar. Plak de botjes op het zwarte papier zodat je kunt uitzoeken van welke muis de botjes zijn. Vergeet naderhand niet om je handen goed te wassen of gebruik plastic handschoenen.

Contact
opnemen