Meer rotzooi in de natuur

  • Het duurt wel vijftig jaar voor een blikje vergaan is (foto: Pixabay)

De natuur lijkt soms wel een prullenbak. Dat is natuurlijk niet de bedoeling maar toch komt veel afval langs wandelpaden, in de bossen en op de heide terecht. Hoe lang duurt het voordat deze viezigheid is afgebroken? 

Zwerfafval 

Afval dat is achtergelaten of terecht komt op plekken waar het niet hoort, noemen we zwerfafval. Zwerfafval in de natuur bestaat vooral uit verpakkingsmateriaal, sigarettenpeuken en kauwgom. Wat kom je verder nog tegen? Papiertjes, zakdoekjes, mondkapjes, blikjes, flesjes, patatbakjes, lollystokjes en nog veel meer. 

Afbraaktijd 

Het duurt behoorlijk lang voordat afval afgebroken is. De tijd die dit kost wisselt per afvalsoort. Zo duurt het een jaar voordat een bananenschil is afgebroken en zelfs twee tot twaalf jaar voordat een sigarettenpeuk verdwenen is. Kauwgom doet er twintig jaar over en een blikje is pas na vijftig jaar 'opgeruimd'. Liever ruim je het dus zelf op! 

Afval prikken 

Voordat het Duurzaamheidscentrum in Assen dicht ging, kon je hier grijpers lenen om tijdens een boswandeling afval op te rapen en mee te nemen.  "Vol trots kwamen de kinderen terug met een tas vol troep", vertelt Renée Nitters van het Duurzaamheidscentrum. "Bij de balie kregen ze een kleine attentie in ruil voor het afval." 

Seizoen

"Het soort afval dat je vindt, hangt af van het seizoen. Maar plastic afval, zoals plastic flesjes vind je altijd wel. Door corona wordt er nu extra veel gewandeld in de natuur en ook veel rotzooi weggegooid", aldus Nitters. Ze vraagt zich af hoe het ervoor staat in het Asserbos. 

Dicht

 Zodra het Duurzaamheidscentrum weer open mag, komen de grijpers opnieuw tevoorschijn. Nitters: "Het is leuk om kinderen op een speelse manier te leren dat afval in de afvalbak hoort. Zo wordt het een automatisme." In het najaar hebben de scholen in Assen een lespakket met grijpers en afvalzakken ontvangen. Zo konden zij ook de afgelopen tijd afval opruimen. 

Contact
opnemen