Laat de kraanvogel maar niet schrikken

  • Een kraanvogel heeft sierlijke, grijsblauwe veren (Foto: Saxifraga/Arie de Knijf)

De kans dat je wel eens een kraanvogel hebt gezien is niet zo groot. Het zijn namelijk zeer zeldzame vogels.

Maar in Drenthe komen ze wel voor. Vanuit het zuiden trekken ze naar onze provincie om hier voedsel te zoeken en hun eieren uit te broeden. De kraanvogel is een van de Big Five van het Dwingelderveld. Lees hier meer over de andere vier bijzondere dieren.

Veilige plek
Een keer per jaar broeden kraanvogels een nest uit met een of twee eieren. Ze bouwen hun nest op een veilige plek: op een graspol of een stuk veen omringd door water. Zo kunnen vossen en slangen niet bij de eieren en de jonkies komen.

Schrikachtig
Maar ook mensen vormen een gevaar. Kraanvogels schrikken heel snel van ons en verlaten dan meteen hun nest. De jongen blijven onbeschermd achter. Daarom is het belangrijk dat de vogels met rust gelaten worden.

In het Dwingelderveld is zelfs een wandelpad afgesloten omdat een paartje daar op nog geen honderd meter van de weg een nestje gebouwd heeft. Nu maar hopen dat de jongen groot en sterk worden.

Lees ook: Wandelpad op slot door broedende kraanvogels: ‘Gelukkig tonen mensen begrip’

Wegwezen
Zodra de eieren zijn uitgekomen verlaten de jongen het nest zodat roofdieren ze niet kunnen opeten. Samen met pa en ma hangen ze rond in het struikgewas. Na ongeveer negen weken kunnen de kleintjes korte stukken vliegen.

Dan wordt het tijd dat ze op eigen benen gaan staan en zelf voedsel gaan zoeken.

Contact
opnemen