Krijg jij de beste buitenles? Geef je juf of meester op!

  • Hier wordt een buitenles gegeven (Foto: Sandra Stokmans / IVN).

Binnenkort is het Nationale Buitenlesdag, op dinsdag 5 april 2022. Tijdens deze dag wordt dit jaar voor de eerste keer de 'Buitenlesleerkracht van het jaar' bekendgemaakt. Uit onderzoekt blijkt dat er te weinig buitenles wordt gegeven. De Buitenlesdag moet hier verandering in brengen. 

Mathijs ter Bork heeft al jarenlange ervaring als meester en werkt nu bij IVN Natuureducatie. IVN helpt scholen om kinderen iets over de natuur te leren. Mathijs vindt dat kinderen zo weinig buiten komen. "De tablet heeft zo'n grote werking op kinderen. Ik hoop dus dat kinderen meer naar buiten gaan, want van de buitenlucht krijg je energie."

Taal in de buitenlucht
Maar hoe geef je nou taal- of rekenles in de buitenlucht? "Alle lessen kun je buiten houden," zegt meester Mathijs. "Buiten zijn daagt je uit en kan je goed in bewegen en voelen. Ik zou bijvoorbeeld een taalles kunnen maken als renspel. De leerlingen rennen naar een woord, rennen dan weer terug en schrijven het woord dan op. Zo leren ze de woorden inprenten en schrijven op een actieve manier."

Spannend
In het begin zal het buiten lesgeven spannend zijn volgens meester Mathijs. "Dit had ik in het begin ook. Mijn leerlingen waren natuurlijk snel afgeleid, maar als ik geduldig was komt het goed. Ook kon ik beter nadenken buiten. Door buitenles worden kinderen socialer, gezonder en slimmer."

Stemmen
Jij kunt stemmen op je juf of meester tot en met 18 februari. Je juf of meester moet wel ieder jaar acht of meer lessen buiten geven. Jij kunt je juf of meester opgeven als beste buitenlesleerkracht van het jaar via deze site. Na het stemmen wordt per provincie de beste buitenlesleerkracht gekozen en daarna wordt de winnaar van Nederland gekozen. Deze juf of meester zal op Nationale Buitenlesdag volop in het zonnetje worden gezet.

Contact
opnemen