Knoflookpadden losgelaten in de Drentse natuur

  • Een jonge knoflookpad vlak voordat hij vrijgelaten wordt (Rechten: RTV Drenthe)

In de buurt van Valthe zijn kleine, bijzondere kikkertjes losgelaten. Het zijn knoflookpadden, een van de meeste bedreigde amfibieën van ons land.

Vorig jaar zijn de eitjes uit een poel gevist en meegenomen. De kleintjes zijn onder ideale omstandigheden in een kas opgegroeid. Nu zijn ze terug in hun geboortestreek.

Graafwerk
Rosanne van 't Slot van Landschapsbeheer Drenthe laat 135 jonge kikkers los. "Ze blijven rustig zitten en dan graven ze zich achterwaarts in. Ze hebben speciale graafknobbels op hun achterpoten waarmee het graven extra goed gaat." Overdag zitten ze veilig onder de grond en 's nachts komen ze tevoorschijn.

Achteruit
Het gaat niet zo goed met de knoflookpad omdat er steeds minder plekken zijn waar het dier zich thuis voelt. Ze hebben schoon water nodig om zich te kunnen voortplanten maar ook een bodem waarin ze zich kunnen ingraven. Die combinatie komt steeds minder voor.

Hulp
Samen met anderen probeert Landschapsbeheer Drenthe te zorgen voor meer knoflookpadden. Dat doen ze door jonge dieren los te laten en extra poelen aan te leggen in het landschap.

Knoflook
Ruikt de knoflookpad ook naar knoflook? Niet echt, maar wel een beetje. Om vijanden af te schrikken scheidt het dier een stofje af dat wel wat weg heeft van knoflook. En het kan zich bij gevaar razendsnel ingraven. 

Contact
opnemen