Het Boomfeestseizoen is geopend!

  • Komen er meer woudreuzen bij in 2022 en 2023?

Het Boomfeestseizoen is vandaag geopend tijdens de Nationale Viering Boomfeestdag. Vanaf nu tot en met maart is namelijk de beste tijd om bomen te planten.

De viering was vandaag in Zundert. De Stichting Nationale Boomfeestdag roept organisaties op om in de eigen regio ook aandacht te geven aan het 'boomfeestseizoen'. De stichting wil ieder kind in ons land ten minste één boom laten planten tijdens de basisschooltijd. Het is een speelse manier om kinderen het belang van bomen bij te brengen.

Van dag naar seizoen

In voorgaande jaren werd de boomfeestdag altijd op de derde woensdag in maart gevierd. Maar door corona is die feestdag naar november verplaatst. "Eigenlijk is dat voor de bomen ook goed, zij kunnen beter in het najaar of de winter verplant worden", aldus Angela Knook van de Stichting Nationale Boomfeestdag. "De boomfeestdag is een boomfeestseizoen geworden. De maanden tussen november en maart zijn de ideale maanden om Nederland te vergroenen."

Belangrijke bomen

Voor het leven op aarde zijn bomen belangrijk. De woudreuzen dragen bij aan fijnere leefomgeving, brengen verkoeling, gaan klimaatverandering tegen, produceren zuurstof, voedsel en bouwmaterialen, en bieden onderdak aan allerlei planten en dieren.

Kijk maar eens naar deze speciale uitzending van ROEG! over de Boomfeestdag:

Koolstofdioxide

CO2 of koolstofdioxide is een stof die mensen uitademen en die auto's en fabrieken uitstoten. Koolstofdioxide in de lucht zorgt ervoor dat de warmte van de zon op aarde wordt vastgehouden. Op zich prima want anders zou het hier een stuk kouder zijn. Maar door teveel koolstofdioxide in de lucht, wordt het té warm. Bomen nemen koolstofdioxide uit de lucht op en gaan zo de opwarming van de aarde tegen. Daar komt nog eens bij dat bomen zuurstof maken en zonder zuurstof kunnen mensen niet leven.

Contact
opnemen