Extra aandacht voor de merel

  • Het vrouwtje heeft bruine veren (Rechten: Christiane via Pixabay)

Wist jij dat 2022 het jaar van de merel is? Dit jaar krijgt deze bekende vogel extra aandacht.

De merel komt veel voor in ons land. Maar sinds een paar jaar neemt hun aantal af. Onderzoekers weten niet precies hoe dit komt.

Man of vrouw
Voor een uitleg over de merel heeft Agnes Bakker van IVN een opgezette vogel meegenomen. Kinderen van BSO Partou in Hoogeveen mogen raden of het een mannetje of een vrouwtje is.

Schutkleur
Het is een mannetje. "Die heeft een zwart verenkleed, het vrouwtje heeft bruine veren", vertelt Bakker. "Zij moet op een nest kunnen broeden, en niet zo opvallen. Dus zij heeft een schutkleur."

Bos of stad
"Vroeger was een merel een bosvogel", vertelt Bakker. "Maar het is steeds meer een stadsvogel geworden. De laatste tijd denken onderzoekers dat het wat minder goed gaat met de merel." Daarom is dit jaar uitgeroepen tot het Jaar van de Merel.

Onderzoek
"Zo kunnen we met elkaar onderzoek doen naar de merel. Als je elke week kijkt of je een merel hebt gezien in je tuin, dan kun je dat bijhouden. Met al die gegevens kunnen onderzoekers kijken of het echt slecht gaat met de merel of dat het wel meevalt."

Ver kijken
Als je vogels wilt kijken, is een verrekijker wel handig. Bakker legt uit hoe je dat doet. "Zet de verrekijker tegen je ogen en doe je rechteroog dicht. Draai dan aan het wieltje totdat je scherp ziet. Doe je rechteroog weer open en dan kun je nog aan de rechterkant draaien."

Vogels kijken
Je kunt zelf ook een vogelonderzoeker worden door goed te kijken naar verschillende kernmerken van vogels. "De merel kennen jullie nu al maar het is natuurlijk ook leuk om een heleboel andere vogels te leren kennen."

Contact
opnemen