Een kerstdiner voor de vogels

  • Boswachter Hans Kruk helpt vogels de winter door

Sommige vogels verlaten in de winter ons land. Ze trekken naar het zuiden voor een beetje warmte. Andere vogels brengen hier de winter door.

Omdat er in de winter veel minder voedsel te vinden is, kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Boswachter Hans Kruk laat zien hoe je een heerlijk kerstmaal voor de vogels maakt.

Vetbollen
Als het erg koud is verliezen kleine vogels soms wel tien procent van hun gewicht. Met vetbollen kunnen ze dat lichaamsgewicht weer aanvullen. 

Vogelsnackbar
Met een goed gevulde snackbar doe je de vogels een groot plezier. Denk erom dat je vogelpindakaas gebruikt. In onze mensen-pindakaas zit zout en dat is niet goed voor vogels.

Strooivoer
De voedertafel maak je af met verkruimelde stukjes oud brood. Giet er een beetje zonnebloemolie overheen en zet er een bakje water naast.

Tuinvogels
Heb je goed geoefend met vogels herkennen in de tuin? Dan kun je nu bijhouden welke vogels op jouw voedertafel afkomen.

Aan de slag!
Zin om in de kerstvakantie samen aan het werk te gaan? Op dinsdagochtend 3 januari is iedereen vanaf 5 jaar welkom in De Boerhoorn in Zuidwolde. Samen met de Natuurvereniging Zuidwolde maak je nestkasten, vetbollen, pindasnoeren of insectenhotels. En er zijn uilenballen om uit te pluizen! Hier vind je meer info.
Of ga op donderdagmiddag 5 januari vogelsnacks maken in het Duuurzaamheidscentrum in Assen. Iedereen vanaf 6 jaar mag er binnenlopen om een vogel-wintersnack te maken. Hier vind je meer info.

Lees ook: Vogels kijken in de winter

Contact
opnemen