Een frisse duik in natuurwater? Kijk eerst even of het veilig is

  • In het Paterswoldsemeer kun je nu niet zwemmen (foto: RTV Drenthe/Janet Oortwijn)

Ben je ook zo toe aan een frisse duik? In Drenthe kun je op verschillende plekken lekker buiten zwemmen in de natuur. Maar als je wilt gaan zwemmen, pas dan wel op voor blauwalg.

Water zit vol met bacteriën. Dat is op zich niet zo heel erg, maar als het lang warm is wordt de kwaliteit van het water snel minder goed. Een bacterie die voor veel problemen zorgt is blauwalg. Blauwalg houdt van warmte en zie je dus vooral in de zomer. Dan gaat de bacterie zich delen en krijgt het water een blauwgroene kleur.

Giftige stoffen

Als er blauwalg in het water zit komen er giftige stoffen vrij. En daar kun je erg ziek van worden.  Je ogen en je huid worden dik en gaan jeuken. Ook kun je hoofdpijn koorts krijgen, misselijk worden en soms moet je overgeven of krijg je diaree. Zwemmen in water met blauwalg is niet alleen slecht voor jou, ook je hond wordt er ziek van.

Maar je kunt niet alleen ziek worden van blauwalg. Soms mag je niet zwemmen omdat er andere bacteriën in het water zitten. De waterschappen in Drenthe, zij zijn de baas van de plassen, kanalen, rivieren en beken in Drenthe, controleren of het water veilig is.

Waar mag je niet zwemmen?

In Drenthe mag je nu op een paar  plekken niet zwemmen, maar dit kan elke dag anders zijn. Wil je zeker weten of je kunt zwemmen in de plas die jij hebt uitgezocht. Kijk dan op www.zwemwater.nl. Maar dat is niet het enige waar je op moet letten. Kijk voordat je een duik neemt, eerst of er bordjes bij de plas staan. Daarop staat een waarschuwing als je niet in het water mag zwemmen.

Plekken waar je nu niet mag zwemmen:

  • De Grote Rietplas bij Emmen
  • Het Hunzedal bij Borger
  • Het Natuurbad in Tynaarloo
  • Het Paterswoldsemeer
  • Het Zuidlaardermeer

Wil je weten hoe de kwaliteit van het water gemeten wordt? Dat kun je zien in deze uitzending van het Klokhuis.

Contact
opnemen