Een beestjeshotel van tuintegels

  • Het insectenhotel is gemaakt van tuintegels (Rechten: RTV Drenthe)

In sommige tuinen in Paterswolde ontbreekt sinds vanmorgen een stoeptegel. Leerlingen van groep zes van de basisschool Menso Alting hebben er eentje uit de tuin gehaald om mee te nemen naar school.

Op school metselen ze van al die stenen een beestjeshotel op het schoolplein. Het is een activiteit tijdens de Nationale Klimaatweek.

Het onderwijsteam van IVN Natuureducatie heeft speciaal voor deze en andere scholen in de gemeente Tynaarlo opdrachtkaarten ontwikkeld die passen bij de Klimaatweek. Met deze kaarten kunnen klassen actief aan de slag met het thema klimaat. Benieuwd naar deze opdrachtkaarten? Scroll naar onder, daar vind je er twee! 

Hotel voor dieren
Carla Veldhuis van de gemeente Tynaarlo is enthousiast. "Hier gaan we het hotel bouwen. Ik zie allemaal stenen dus dat is top!" Een van de kinderen legt uit voor wie het bouwsel bedoeld is. "We maken een huis voor kleine diertjes, voor insecten en egels."

Tegen de hitte
Wethouder Hanneke Wiersema vertelt waarom het belangrijk is om tegels uit de tuin te slopen. "Hoe meer stenen in je tuin, hoe minder water we kunnen opvangen en hoe meer hitte er is als het heel warm is."

Bijen en bloemen
In de klas krijgen de kinderen biologische bloembollen om de open plekken in de tuin mee op te vullen. Bijen en andere insecten krijgen zo een nieuw huis én lekkere bloemetjes om van te eten.

Opdrachtkaarten
IVN vindt een groenere omgeving erg belangrijk en stimuleert daarom het inruilen van een tuintegel voor bloembollen. Daarnaast zijn er bij het thema 'klimaat' een aantal opdrachtkaarten ontwikkeld. Zo kan er in de klas op een leuke en boeiende manier gewerkt worden met klimaat-onderwerpen. De onderstaande kaarten zijn twee voorbeelden ervan. Leuk voor op het schoolplein, maar ook voor thuis!

Opdrachtkaart 'Lekker regenwater'

Opdrachtkaart 'Jij bent er vroeg bij!'

Contact
opnemen