De revolutie is begonnen! Van grijs naar groen schoolplein in Ruinerwold

  • Het groene schoolplein heeft veel schaduwplekjes.

Van grijs naar groen: het schoolplein van CBS De Arendsvleugel in Ruinerwold is compleet veranderd. Vandaag is het vernieuwde plein officieel geopend. Het is de eerste van de Groene Schoolpleinen Revolutie die in heel Drenthe voet aan de grond krijgt.

Dertig schoolpleinen in Drenthe worden aangepakt. IVN Noord, Stichting Kunst & Cultuur en SportDrenthe werken samen met scholen aan deze revolutie, financieel ondersteund door de provincie Drenthe.

Het doel is om kinderen een groene buitenruimte te bieden, die de fantasie prikkelt en het bewegen stimuleert. Want volgens de initiatiefnemers zijn te veel pleinen volledig versteend, is er te weinig uitdaging te vinden en hebben hitte en regen er vrij spel. Het plein van De Arendsvleugel is een voorbeeld van hoe het óók kan.

Ontdekken en beleven

"Ons plein is bijzonder geworden. Het was een grijs plein, maar als je nu om je heen kijkt zie je ontzettend veel groen en speelmaterialen, wat we eerst niet hadden", zegt Marieke Lunenborg, leerkracht van groep 7/8. Ze ziet meteen het effect: kinderen waren eerder aan het zoeken naar wat ze in de pauze konden doen. Nu wordt er naar hartenlust gespeeld; er is op het nieuwe plein voor alle kinderen meer te ontdekken en te beleven.

Bekijk hier de reportage over de schoolpleinrevolutie:

Lunenborg: "De zon schijnt hier volop de hele dag, we hadden weinig schaduwplekken. We wilden het hier ook graag prettiger maken in de zomer." Een groenstrook van de gemeente, inclusief de bomen, mocht bij het plein gevoegd worden. Dankzij het groen is het er op een zomerse dag veel beter uit te houden.

Al dat groen moet ook onderhouden worden. Een extra taak voor de leerkrachten? "We doen al veel met de kinderen, onkruid wieden bijvoorbeeld. Ook met ouders zijn we al flink bezig geweest. Straks is er een vaste groep die dat op zich gaat nemen."

Les op het plein

Het lesprogramma ziet er dankzij deze revolutie ook anders uit. "Het leren wordt leuker, want we gebruiken het ook als buitenlokaal. We gaan wat meer uit de schoolbanken, meer naar buiten. Niet alleen biologie, ook spelling en rekenen: je merkt dat de kinderen meer gemotiveerd zijn en de aandacht er beter bij houden", aldus Lunenborg.

"Veel meer scholen zouden dit moeten doen, we zien nu al zo'n verschil in het buiten spelen! Er ontstaat nieuw spel, ze gaan nieuwe dingen bedenken, jong en oud door elkaar. En dat wil je graag: dat kinderen zich uitgedaagd voelen om leuke dingen te doen op het plein."

Lees ook: Kinderen maken schoolplein in Hollandscheveld bijvriendelijk 

Contact
opnemen