De adder houdt wel van een zonnetje

  • De adder heeft een zigzag-tekening op zijn rug (Foto: Saxifraga/Hans Dekker)

Drie soorten slangen komen in onze provincie voor: de adder, de gladde slang en de ringslang. Van dit drietal is alleen de adder giftig.

Toch hoef je niet bang te zijn voor adders. Zij zien ons juist als een bedreiging en zullen zich zo snel mogelijk uit de voeten maken als ze iemand in de gaten krijgen.

De adder is een van de Big Five van het Dwingelderveld. Lees hier meer over de andere vier bijzondere dieren!

Zonnebaden
Adders zijn koudbloedig, ze hebben de zon nodig voor een beetje warmte. Na de winter komen de mannetjes als eerste uit hun winterslaap tevoorschijn. Ze zoeken meteen een goed plekje op in de zon.

Later komen ook de vrouwtjes. Zodra zij bevrucht zijn door de mannetjes gaan ook zij in de zon liggen. Zo houden ze de eieren in hun lichaam lekker warm. 

Ontmoeting
Als je op een zonnige morgen over het Dwingelderveld wandelt, kan het zomaar zijn dat je een adder ontdekt. Ze liggen graag op een helling of op een beschut plekje bij een pol.

"Als hij nog niet warm genoeg is, blijft hij liggen", vertelt adderexpert Dick van Dorp. "Loop er dan gewoon met een boog omheen en laat ze vooral lekker liggen."

Menu
Een adder eet vooral muizen en hagedissen en soms ook kikkers en vogels. Het dier jaagt niet op zijn prooi maar ligt rustig af te wachten in een hinderlaag tot er een nietsvermoedend slachtoffer voorbij komt.

Wist je dat een adder in een heel jaar maar een stuk of tien muizen eet? Hij doet dus superlang met het voedsel dat hij eet.

Contact
opnemen