Check door bomendokter voorkomt ongelukken

  • De jaarringen van een zwam verklappen zijn leeftijd (Rechten: RTV Drenthe)

Midden op de Brink in Assen staat een reusachtige Amerikaanse eik. De boom is al bijna honderdzestig jaar oud. 
 
Net zoals mensen worden bomen ook wat krakkemikkiger als ze ouder worden. Daarom gaat bomendokter André Efftink af en toe op bezoek om te checken hoe het met ze gaat. Met zijn hamertje klopt hij op de boombast.

Opgegeten

Onder aan de boom zit een zwam die de stam van de binnenkant opeet. "Als je goed kijkt, zie je hier een soort jaarringen", vertelt Efftink. Hij telt er vijf, de zwam is dus vijf jaar oud. Vlak boven de zwam zitten jonge paddenstoeltjes. Efftink: "Die komen naar buiten als de zwam binnen zijn buikje heeft volgegeten met hout."

Controle
 
Het is belangrijk dat de boom goed blijft groeien zodat de stam dikker kan worden en de boom overeind blijft. Een keer in de twee, drie jaar wordt de boom onderzocht met een trekproef. "Dan brengen we kabels in de boom aan waar we heel hard aan trekken om zo windkracht 10 na te bootsen", legt Efftink uit.

"Als de boom zou omvallen of zijn takken zou laten vallen is dat in de stad natuurlijk heel gevaarlijk." Vorig jaar nog is de boom op de Brink onderzocht. Conclusie: de boom is veilig genoeg om nog een hele tijd te blijven staan.

Welke ziekte hoort bij welke boom? Test je kennis met deze opdracht! Meer opdrachten vind je op www.boomfeestdag.nl

Contact
opnemen