Bomen kunnen iets heel bijzonders!

  • Elk jaar maakt een boom één jaarring (Rechten: Ben Scherjon via Pixabay)
Bomen zijn super belangrijk voor mensen en dieren. Allerlei beesten zoals vogels, eekhoorns en boommarters bouwen er hun nest én vinden er voedsel. Ook vlinders, torretjes en mieren maken gebruik van bomen.

Bovendien kunnen bomen iets heel waardevols: koolstofdioxide (CO2) opnemen en zuurstof (O2) maken.

Koolstofdioxide

CO2 is een stofje dat mensen uitademen en dat auto's en fabrieken uitstoten. CO2 in de lucht zorgt ervoor dat de warmte van de zon op aarde wordt vastgehouden. Op zich prima want anders zou het bij ons een stuk kouder zijn.

Maar als er teveel CO2 in de lucht zit, wordt het te warm. Daarom is het fijn dat bomen koolstofdioxide uit de lucht opnemen. Daar komt nog eens bij dat bomen zuurstof maken en dat kunnen wij weer inademen.

Hout voor huizen

Soms worden bomen toch gekapt, omdat ze in de weg staan, omdat ze ziek zijn of omdat het hout nodig is. Van dat hout maken mensen allerlei spullen zoals meubels, kozijnen en speelgoed. Vroeger werden huizen ook van hout gemaakt. Heb je wel eens in een heel oude boerderij gekeken? Moet je deze eens zien in Orvelte:
 

Jaarringen
 
Nadat een boom gekapt is, komen de jaarringen tevoorschijn. Kijk maar naar de foto boven dit artikel. Elk  jaar dat de boom groeit komt er een ringetje bij. Je kunt er heel wat aan aflezen. Een dun ringetje betekent dat de boom een slecht jaar had, bijvoorbeeld omdat het heel droog was.

In dit filmpje legt boswachter Martijn Harms nog eens uit waarom bomen zo bijzonder zijn. En hij laat een omgezaagde boom zien. Als het je lukt om de jaarringen te tellen, weet je hoe oud de boom geworden is!

Contact
opnemen