Bijzondere bibliotheekjes: leuk om zelf te maken!

  • In de BIJbliotheek vind je naast boeken ook zaadjes en plantjes.

Ken je de BIJbliotheek al? Het is een kleine bieb met allemaal info en verwennerijtjes voor bijen. Agnes Bakker van IVN Natuureducatie opende er eentje in Groningen> En nu zijn er ook twee in Drenthe. Wil jij ook eentje maken?

De wilde bijen kunnen wel wat hulp gebruiken. De nieuwe BIJbliotheken in Hoogeveen geven je hiervoor inspiratie en tips. Het zijn biebjes, gevuld met onder meer boeken, zaadjes voor bijvriendelijke bloemen en stekjes.

Info over bijvriendelijke tuin
"We zien dat er veel minder wilde bijen zijn. Juist die wilde bij is heel belangrijk bij de bestuiving van allerlei planten, ook voor onze gewassen, ons voedsel", zegt Agnes Bakker van IVN Natuureducatie. "Tegelijkertijd zie ik dat mensen wel willen vergroenen en de tuin bijvriendelijk willen maken, maar niet altijd weten hoe ze dat het beste kunnen doen."

De BIJbliotheek biedt daarom allerlei info. Op het nieuwe BIJkletsbankje naast het biebje kun je de boeken lezen. Je mag een boek ook lenen en later terugbrengen. En natuurlijk kan je zelf informatie, stekjes en zaadjes aan de bieb toevoegen, zodat het een mooie uitwisseling wordt.

Maak zelf een BIJbliotheek
Kan jouw buurt ook wel een speciaal biebje over de bij gebruiken? Zie in dit plan hoe eenvoudig dat is. Ga je aan de slag, dan ontvangt Agnes Bakker graag een seintje via a.bakker@ivn.nl.

Contact
opnemen