Avonturen midden in de winter: 3 favo buiten-spelletjes!

  • Spannend! Met een blinddoek de natuur in.

In de winter kun je heerlijk buitenspelen. Toch gaan kinderen in de zomer veel meer naar buiten. "Omdat je dan lekker kunt chillen in een zwembad, leuke spelletjes kunt doen en je het warm hebt."

Met het doeboekje Hartje Winter van IVN wordt buitenspelen in de winter ook leuk. Agnes Bakker van IVN neemt een groep kinderen van BSO De Kameleon mee naar buiten voor een voorproefje.

Natuurschatten
De kinderen gaan naar buiten met een mandje in de hand en verzamelen dingen ze heel mooi vinden, zoals schelpen en sparrenappels. In een cirkel op de grond legt ieder kind het allermooiste uit het mandje neer en zo maken ze samen een natuurkunstwerk.

Geblinddoekt
Dan wordt het spannender. De kinderen gaan in duo's op pad en eentje krijgt een blinddoek om. "Neem je maatje mee naar een plekje buiten", legt Bakker uit. "Bijvoorbeeld bij een boom of een beetje gras maar niet bij vieze dingen. De ander mag eraan voelen en ervaren hoe het is om te voelen als je iets niet kan zien."

In het donker
In deze tijd van het jaar wordt het vroeg donker. Bakker: "In het donker kun je leuke spelletjes doen die in het licht niet kunnen, bijvoorbeeld het handschaduwspel." Probeer het zelf maar eens! Ga voor meer informatie naar de website van IVN.

Contact
opnemen