Agenda: Open monumentendag bij natuurmonumenten

Van 9 september tot 10 september 2023 om in

Dit weekend opent Natuurmonumenten de deuren van tientallen cultuurhistorische gebouwen. Veel daarvan zijn gewoonlijk niet toegankelijk voor publiek. De Open Monumentendagen staan dit jaar in het teken van het thema 'levend erfgoed'. Denk aan culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden. De verrassende verhalen die daarbij horen, komen aan bod tijdens excursies in landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien.

Door het hele land worden eeuwenoude molens, waterwerken, kastelen, watertorens, forten en hoeves beschermd en zorgvuldig beheerd door particulieren en verenigingen. Natuurmonumenten beschermt naast de natuur ook het bijbehorend cultureel erfgoed. De vereniging heeft ruim 112.000 hectare natuurgebied en meer dan 3.100 cultuurhistorische bouwwerken in beheer. Speciaal voor de Open Monumentendagen zijn diverse doorgaans gesloten monumenten op die twee dagen toch te bezichtigen. Er worden daarbij vele rondleidingen, wandelingen, demonstraties, workshops en andere activiteiten georganiseerd om het erfgoed voor de bezoekers te laten leven.

Fotowedstrijd
Door de overdracht van historische verhalen en sprekende beelden kan erfgoed weer gaan leven. Daarom organiseren de zeven grootste erfgoedorganisaties van Nederland dit jaar een fotowedstrijd tijdens de Open Monumentendag. Bezoekers die de meest iconische foto’s maken van cultureel erfgoed in Nederland, maken kans op mooie prijzen. 

Kijk voor aanraders, het volledige overzicht van de activiteiten en de deelnemende locaties op de website.

Gegevens

Datum:
Van 9 september tot 10 september
Kosten:
Gratis
Praktisch:

Je moet via de website de locatie kiezen en je aanmelden.
De genoemde locatie is een voorbeeld van een van de locaties die mee doen.

Locatie

Zuidwolderweg 3, 7932 PN Echten, Nederland

Contact

Natuurmonumenten

Contact
opnemen