Agenda: Lezing over zwammen door Jaap Veneboer

Op 13 oktober 2022 om 20.00 in

Herfst is de tijd van de paddenstoelen, een wondere wereld. Misschien was “duistere” wereld wel een betere titel geweest, omdat er door veel mensen argwanend gekeken wordt naar paddenstoelen. Laat je tijdens de lezing door paddenstoelendeskundige Jaap Veneboer verwonderen door de grote verscheidenheid en prachtige kleuren van de schimmels. 

Vooral de bossen met vele soorten loofbomen kunnen rijk aan paddenstoelen zijn. Veel soorten gaan namelijk een samenwerking aan met bijvoorbeeld eik, beuk of berk, waarbij beide er voordeel van hebben. Behalve paddenstoelen die samenwerken met bomen, zijn er ook die alleen maar dood hout opruimen of zelfs levende bomen aantasten.

Natuurlijk zijn er ook vele soorten die niet afhankelijk zijn van bomen. Denk daarbij aan mestzwammen, paddenstoelen die op andere paddenstoelen groeien of zelfs zwammen die dierlijke organismen aantasten. Een mooi voorbeeld van deze laatste is de rupsendoder. Tot slot is er aandacht voor de slijmzwammen, die ondanks dat het geen echte zwammen zijn toch door vele mycologen onderzocht worden.

Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar voorzitter@noordwesthoek.knnv.nl


Een Hanenkam (foto: Jaap Veneboer)

Gegevens

Datum:
13 oktober
Tijd:
20.00
Kosten:
Gratis voor leden IVN en KNNV en € 2,- voor niet-leden

Locatie

Multifunctioneel centrum De Zuidwester, Gasthuislaan 84, 8331 MZ Steenwijk

Contact

IVN Noortwest-Overijssel

Contact
opnemen