Terug van weggeweest in de Drentse natuur: de zeearend

Woensdag 06 Maart 2019
  • Sinds 2006 broedt de zeearend weer in ons land (Foto: Free Nature Images/Martin Mollet)
  • Een zeearend heeft brede, gevingerde vleugels en een korte staart (Foto: Free Nature Images/Hans Dekker)

In de natuur gebeurt van alles. Er komen nieuwe soorten bij en er sterven soorten uit. Ook zijn er soorten die na lange tijd weer terugkomen. In de serie terug van weggeweest lichten we één van deze soorten uit. Dit keer aandacht voor de zeearend.

De zeearend is een imposante roofvogel met een spanwijdte van zo'n twee meter. Voorheen werd de vogel alleen in de winter gezien en slechts mondjesmaat. De laatste jaren nemen de aantallen toe en sinds 2006 broedt de zeearend succesvol in ons land. 

Bekijk ook: Een visarend en zeearend rusten uit in De Onlanden​

Vruchtbaar broedseizoen
In natuurgebied De Onlanden tegen de grens met Groningen laat de zeearend zich steeds meer zien. In het gebied rondom het Zuidlaardermeer zijn vorig voorjaar twee jongen geboren. Dat was het tweede jaar op rij dat de zeearend in dit gebied jongen krijgt.

Lees ook: Niet één, maar twee zeearenden geboren in Zuidlaardermeergebied

Hergebruik nest
Het broedseizoen van de zeearend loopt van januari tot in mei. Het paar bewoont een groot nest in de kruin van een boom of, bij het ontbreken van bomen, op de grond. Vaak gebruiken zij jarenlang hetzelfde nest. Een legsel bestaat meestal uit twee eieren.

Over de grens
De jonge zeearenden blijven nog een tijd bij hun ouders en gaan dan op zoek naar een eigen leefgebied. Na een jaar of vijf zijn de jonge dieren geslachtsrijp en planten zij zich voort. De terugkeer van de zeearend als broedvogel in ons land vond plaats dankzij jonge dieren die uit Duitse populaties over de grens op zoek gingen naar een eigen plek.

Op het menu
De zeearend leeft vooral van vis, die de vogel net onder de oppervlakte vandaan grijpt. Daarnaast staan watervogels zoals eenden, koeten en jonge ganzen op het menu. In de winter als het water bevroren is, eet de roofvogel ook aas.

Territorium
Gezien het menu is het niet verrassend dat de zeearend in waterrijke gebieden leeft, zowel langs de kust als bij meren en rivieren. Daar zoekt hij hoge bomen die dienen als uitkijkpost of als nestplaats. De vogels hebben elk een eigen territorium maar in voedselrijke gebieden zitten paartjes soms vrij dicht bij elkaar in de buurt

Stijgende lijn
Het aantal broedparen van de zeearend groeit de laatste jaren gestaag. In 2013 werden vier broedparen geteld, in 2016 was dat gestegen naar zeven. Het lijkt erop dat de zeearend een blijvertje is.

Door: Marike Goossens

Contact
opnemen