De jaarlijkse tuinvlindertelling staat voor de deur. Van vrijdag 2 augustus tot en met zondag 4 augustus kunnen vrijwilligers de vlinders in hun tuin tellen. Belangrijk aldus de Vlinderstichting omdat het niet zo goed gaat met de vlinders in ons land. Het verzamelen van gegevens helpt bij het beschermen van de kwetsbare soorten.
ROEG! telt samen met Jurre Brouwer van Landschapsbeheer Drenthe vlinders in de gezamenlijke kantoortuin van Landschapsbeheer Drenthe en Het Drentse Landschap.
Welke vlinders
"Het weer is niet ideaal, maar de zon lijkt door te komen dus we gaan het proberen", aldus een enthousiaste Brouwer. "De Vlinderstichting heeft een handig overzicht gemaakt met alle vlinders die je kunt verwachten. Dat zijn er een heleboel maar vlinders die je vaak zal tegenkomen zijn de citroenvlinder en het koolwitje. Als je mazzel hebt, zie je blauwtjes. Dat zijn wat kleinere, helderblauwe vlindertjes."
Slecht weer
"Het gaat slecht met vlinders en andere insecten, we zien er een stuk minder dan eerder", vertelt Brouwer. "Vlinders hebben planten nodig met veel bloemen zoals de wilde peen, teunisbloem en koekoekskruid voor voeding en waardplanten waarop ze hun eitjes kunnen afzetten zoals de vuilboom. Met vlinders die hun waardplanten hebben in specifieke natuurgebieden, zoals heide of veen, gaat het echt slecht."
En dan is er toch een vlindertje te zien. Welke dat is zie je in onderstaande Veldwerk-reportage.
Veldwerk
Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw zijn allemaal complexe onderwerpen die nauw verweven zijn met de natuur in Drenthe. In onze serie Veldwerk duikt het ROEG!-team in deze thema's aan de hand van praktijkvoorbeelden. We onderzoeken wat er aan de hand is met specifieke planten- en diersoorten, en welke stappen er genomen moeten worden om ze te behouden of te beheren. Dit is deel 25.