In natuurgebied De Dennen bij Schoonloo is onlangs een bijzondere ontdekking gedaan. De zeldzame gewone reuzenmier of camponotus ligniperda komt in dit gebied voor. Het is een van de weinige plekken in ons land waar dit insect leeft.
"Als je reuzenmier zegt, dan denk je misschien dat het om een heel grote mier gaat", aldus boswachter en insectenkenner Pauline Arends. "Het is inderdaad onze grootste mier, maar ze zijn toch nog steeds heel klein." De werksters worden tot veertien millimeter lang, de koningin tot achttien millimeter.
Bescheiden nest
"De nestjes zijn klein", vertelt Arends. "Niet met een heleboel werksters zoals je ziet bij onze bosmieren. Zo'n grote bult met een heleboel materiaal waar het krioelt van de mieren. Dat is bij deze soort niet het geval, het nestje zit hier ergens tussen de boomwortels."
De nesten worden gemaakt bij zonnige bosranden. "Het is nu wat kouder, en ze houden wel van een beetje warmte dus ik kan ze niet vinden."
Dikkop
De gewone reuzenmier heeft wat weg van de rode bosmier, maar hebben een tragere manier van bewegen. "En ze hebben een brede, dikke kop", laat Arends zien. De soort komt maar op vier plekken in ons land voor. "Maar toevallig hebben we vorige week nog weer ergens anders een nieuw nestje ontdekt."
Of dat met de klimaatverandering te maken heeft, zie je in onderstaande reportage:
Veldwerk
Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw zijn allemaal complexe onderwerpen die nauw verweven zijn met de natuur in Drenthe. In onze serie Veldwerk duikt het ROEG!-team in deze thema's aan de hand van praktijkvoorbeelden. We onderzoeken wat er aan de hand is met specifieke planten- en diersoorten en welke stappen er genomen moeten worden om ze te behouden of te beheren. Dit is deel 29.