Wat je kunt leren van otterpoep

Zaterdag 05 Oktober 2019
  • Dierlijke resten in otterpoep. (Foto: Cindy de Jonge-Stegink)

Bijna twintig jaar geleden werd de otter opnieuw geïntroduceerd in ons land. Sindsdien heeft deze marterachtige zich ook in Drenthe gesetteld. Cindy de Jonge-Stegink van de werkgroep CaLutra van de Zoogdiervereniging houdt de populatie in het Drentsche Aa-gebied in de gaten.

Otters zijn nachtdieren en laten zich overdag nauwelijks zien. Daarom speurt De Jonge-Stegink naar prenten en uitwerpselen. "Je wordt er steeds behendiger in. Vaak ruik ik de otterpoep al voordat ik het zie. De poep of spraint kan verschillen van vorm en kleur maar heeft altijd een zeer karakteristieke geur."

Lees ook: Aantal otters in Drenthe groeit sterk: ‘Er is hier veel ruimte voor otters’​

In de gaten houden
Dankzij de monitoring weet de werkgroep hoe het gaat met de otter in Drenthe en waar zij zich bevinden. Ook kunnen ze zo knelpunten vaststellen, bijvoorbeeld een weg die dwars door het leefgebied van de otters loopt en voor verkeersslachtoffers zorgt.



Vers bloed
De spraints worden naar Wageningen verstuurd voor DNA-analyse. Dat levert informatie over de individuele otters. De Jonge-Stegink: "Zo weten we dat afgelopen winter twee otters uit Duitsland het Noorden van Nederland zijn binnengekomen. Dat betekent vers bloed van over de grens en dat is goed nieuws voor de populatie."

Lees ook: Otter doet het steeds beter in De Onlanden

Otters uitlokken
De poep die De Jonge-Stegink verzamelt voor DNA-analyse moet zo vers mogelijk zijn, het liefst minder dan vierentwintig uur oud. "Als je de plekken kent waar de otter spraints achterlaat, kun je hem uitlokken om dat opnieuw te doen door er een stukje hout neer te leggen. Dat heeft zo'n aantrekkingskracht, daar moet hij wel schijten." De otter poept graag op hogere plekjes.

Bekijk ook: Opvoeding van een beverjong

Poep uitpluizen
Spraints leveren ook informatie over het dieet van de otter. De Jonge-Stegink neemt de otterpoep mee naar huis, tot groot ongenoegen van haar kinderen, en pluist de uitwerpselen uit. De otter, ook wel visotter genoemd, leeft voornamelijk van... vis. Maar ze vond ook resten van een merel, een waterkever en een Amerikaanse rivierkreeft.

Tekst gaat verder onder de tweet


Specialisatie
"Aan de hand van de keutels lijken we te kunnen vaststellen dat de otter zich aan het specialiseren is op de Amerikaanse rivierkreeft. Dat is fijn om te weten want die rivierkreeft is een exoot die we hier liever niet hebben. Hij heeft nauwelijks natuurlijke vijanden maar daar lijkt nu dus verandering in te komen."

Tekst gaat verder onder de tweet


Makkelijke prooi
"De otter is een opportunist en zo'n rivierkreeft is een makkelijke prooi. Of een merel die 's nachts ergens stil zit. Toch zal de otter niet snel volledig overstappen. Vis is het fijnste en het meest voedzame voedsel voor de otter."

Contact
opnemen