Waarom betonpaden in een natuurgebied?

Woensdag 07 April 2021
  • Een breed betonpad in het Bargerveen (Rechten: RTV Drenthe)

Wie wel eens in het Bargerveen komt, is het vast opgevallen. Een prachtig natuurgebied, doorsneden met betonpaden her en der. En ook geen dunne paden. Nee, op sommige plekken wel twee en een halve of zelfs drie en een halve meter breed.

Waarom eigenlijk? Dat vroeg een van onze lezers zich af en die stuurde zijn vraag in naar Zoek het uit!.

Jans de Vries is boswachter in het Bargerveen: "Ook wij vinden die brede betonpaden zeker niet fraai, maar er spelen ook andere factoren. De belangrijkste is brandpreventie."

Veenbranden

"Het Bargerveen is het meest gave hoogveengebied van Nederland. Het is zeer kwetsbaar én vatbaar voor lastig te bestrijden veenbranden. Om ervoor te zorgen dat bij een beginnende brand zware tankwagens van de brandweer het gebied in kunnen om erger te voorkomen, zijn de brede betonnen paden een noodzakelijk kwaad", legt de boswachter uit.

Op een paar plekken is het pad zelfs drie en een halve meter breed. Daar zijn waterputten, waar de blusauto's gaan staan om gevuld te worden, zonder zo de doorgang te versperren voor andere hulpverleners."

Slangen en hagedissen

Verschillende reptielen, zoals hagedissen en slangen, gaan op de warme betonpaden liggen zonnen. Waarbij ze regelmatig van het leven beroofd worden als ze worden overreden.

De Vries: "Klopt, maar bij een grote brand zou de schade aan het reptielenbestand veel groter zijn. We doen op dit moment onderzoek naar het aantal slachtoffers onder reptielen."

Erosie van dijken

Een tweede reden voor de betonpaden ligt in erosie. De Vries: "Om het Bargerveen heen liggen dijken om het water binnen het gebied te houden. Elke dag lopen duizend schapen en meer dan honderd koeien over die dijk, van de stal naar het gebied. De betonnen paden zorgen ervoor dat door de dieren de dijken niet verzwakken, en het water uitstroomt."

Gehandicapte bezoekers

Tot slot noemt De Vries nog de bezoekers aan het gebied, die willen genieten van het moois dat het Bargerveen te bieden heeft. "Vele mensen met rolstoel, scootmobiel, driewieler of duofiets maken dankbaar gebruik van de betonpaden."

Zoek het uit!

Heb jij ook een vraag? Stuur deze dan hieronder in, dan kunnen wij op zoek gaan naar het antwoord!

Door: Greetje Schouten

Contact
opnemen