Vos en das leven samen in een Drentse burcht

Vrijdag 05 Juni 2020
  • De das graaft enorme burchten waar ook andere dieren graag gebruik van maken (Rechten: Pixabay)

Een soort twee-onder-een-kapwoning midden in een Drents bos. Een dassenfamilie en vossenfamilie leven in dezelfde burcht. Toch schrikt een vosje van zijn buren, zien we op beelden van Harry Boerma.

Boerma is vrijwilliger bij de Dassenwerkgroep Drenthe. "In de twaalf jaar dat ik in de dassenwereld rondloop heb ik de vos en de das nog nooit samen gezien. Maar het is wel algemeen bekend dat ze een burcht kunnen delen. Ze lopen de deur niet bij elkaar plat en gebruiken verschillende uitgangen."

"Op het filmpje zie je de gespitste oren van het vosje, kijkend naar de burcht. Daar komt de das een pijp uit, als hij niet zo had geschud, was het vosje vast niet zo geschrokken. Als je goed kijkt, zie je na de eerste das ook kleine dasjes naar buiten komen."

Tekst gaat door onder de video

Een burcht kan behoorlijk groot zijn en bestaat uit uitgebreide een gangenstelsel met verschillende ruimtes, verdiepingen en uitgangen. Dassen graven graag en bouwen ook verder aan oude burchten, sommige burchten zijn wel honderden jaren oud. Vossen, maar ook bijvoorbeeld muizen en ratten maken graag gebruik van de ruimte. Om verstoring te voorkomen noemt Boerma de locatie van de burcht niet.

Lees ook:

Contact
opnemen