Slingerend maaien komt insecten ten goede

Donderdag 16 September 2021
  • Boswachter Rudmer Veenstra maakt gebruik van sinusmaaien (Rechten: RTV Drenthe)

Grasland moet af en toe gemaaid worden, anders verschijnt er op den duur een bos. Maar met het maaien verwijder je ook schuilgelegenheid en voedsel voor insecten. Hoe kun je dan toch maaien?

Er bestaan verschillende methodes om verantwoord te maaien, waaronder sinusmaaien. Ongeveer veertig procent van de vegetatie blijft staan en het maaien gebeurt in een slingerende beweging zodat sinuspaden ontstaan. Dat komt de biodiversiteit ten goede.

Microklimaat

"Dit deel hebben we een week of vijf, zes geleden gemaaid en je ziet het: het gras begint al terug te komen en de boterbloemen komen langzaam weer tevoorschijn." Boswachter natuurbeheer Rudmer Veenstra maakt gebruik van sinusbeheer. "Ik heb bewust een beetje slingerend door het graslandperceel gemaaid. Het voordeel is dat je heel veel meer microklimaat creëert zoals slingerende randen."

Op die manier ontstaan stukken waar de zon maar de helft van de dag op staat en stukken waar de zon de hele dag op staat. "Voor insecten is dat ontzettend belangrijk. Vlinders kiezen precies dat ene grasstengeltje omdat daar zoveel zonuren gemiddeld per dag op staan. Ze kiezen dus voor een specifieke plek."

Gedeeltelijk

In delen maaien zorgt er ook voor dat nest- en voedselgelegenheid blijft bestaan. Veenstra: "Vlinders leggen hun eitjes op grassen die hier voorkomen. Op het moment dat je alles wegmaait, maai je ook de vlinders voor volgend jaar weg. Dus je wilt stukken laten staan zodat je volgend jaar weer vlinders terugkrijgt."

Zelf doen

Heb je thuis een beetje ruig gazon? Dan kun je daar ook sinusmaaien. "Het hangt er vanaf wat voor middelen je hebt en hoe groot je tuin is. Maar als je al een enigszins verschraalde tuin hebt, dan kun je daar prima gefaseerd maaien toepassen."

En het resultaat? Knoopkruid, duizendblad. "Dit is waar we het voor doen."

Bekijk hieronder de video over het sinusmaaien:

Contact
opnemen