Reptielen- en amfibieëntellers gezocht in het Bargerveen

Donderdag 11 Maart 2021
  • De heikikker is een van de amfibieën die in het Bargerveen voorkomen (Rechten: Saxifraga/Mark Zekhuis)

Fietspaden in natuurgebieden kunnen gevaarlijke obstakels zijn voor de dieren die er leven. Samen met Staatsbosbeheer doet Michiel Eijkelkamp van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar verkeersslachtoffers onder amfibieën en reptielen op fietspaden in het Bargerveen.

Op basis van de resultaten besluiten zij of het nodig is om tunnels onder de fietspaden aan te leggen om deze dieren veilig naar de overkant te helpen. Om het onderzoek goed uit te kunnen voeren, is de hulp van vrijwilligers nodig.

Oproep

Boswachter Jans de Vries is daarom op zoek naar tellers om te helpen bij het vaststellen van de aantallen amfibieën en reptielen. Het gaat specifiek om de dieren die oversteken over de nieuwe fietspaden en de dieren die aangereden worden door fietsers.

De tellers kunnen op twee manieren bijdragen aan het onderzoek:

1) Langs een aantal fietspaden staan schermen met ingegraven emmers om de overstekende amfibieën en reptielen te vangen. De gevangen dieren worden 's morgens uit de emmers vrijgelaten en geteld. Dit duurt ongeveer twee uur.

2) 's Avonds lopen de onderzoekers langs de fietspaden en noteren zij het aantal aangereden amfibieën en reptielen. Dit duurt ongeveer één uur.

Tijd

De vrijwilligers kunnen zelf aangeven waarmee ze willen helpen en hoe vaak. Het onderzoek loopt van februari tot september. Ook als je weinig tijd hebt of niet de hele periode beschikbaar bent, kun je toch deelnemen.

Informatie

Voorkennis over amfibieën en reptielen is niet nodig. Vrijwilligers ontvangen een digitaal informatiepakket met gedetailleerde uitleg over het vrijlaten van de dieren uit de emmers en het tellen van aangereden amfibieën en reptielen.

Neem voor meer informatie contact op met boswachter De Vries via bargerveen@staatsbosbeheer.nl.

Lees ook:

Contact
opnemen