Op pad in de Drentse natuur: Nationaal Park Drentsche Aa

Zondag 24 Maart 2019
  • In het Drentsche Aa gebied wisselen bossen, heide en beekdalen elkaar af (Foto: Free Nature Images/Hans Dekker)

Deze week is ROEG! samen met boswachter Pauline Arends in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Dit gebied is 10.000 hectare groot en ligt in Noordwest-Drenthe tussen Assen, Gieten en Glimmen.

Eind 2002 is dit landschap aangewezen als nationaal park. Het is een van de drie parken in Drenthe, naast het NP Dwingelderveld en het NP Drents-Friese Wold. Bijzonder aan dit nationale park is dat er mensen wonen.

Cultuurhistorisch landschap
De mens leeft hier al eeuwenlang samen met de natuur en heeft het landschap vormgegeven. In deze streek zie je het oude Drentse landschap. Overal lopen beken die vernoemd zijn naar het dorp waar ze langs stromen, zoals het Amerdiep, het Deurzerdiep, het Loonerdiep en het Taarloosche Diep. Samen vormen de beken en diepjes de Drentsche Aa.

Lees ook: Op pad in de Drentse natuur: het Balloërveld

Drentsche Aa
De Drentsche Aa is een van de weinige bekenstelsels waarvan de loop nauwelijks door de mens is beïnvloed. De oorsprong ligt in het Zwiggelterveld en de beek mondt uit in het Noord-Willemskanaal. Onderweg wordt een hoogteverschil van zeventien meter overbrugd.

Lees ook: Bosbeek kronkelt weer door Assen: ‘Mooi die oude natuur die terugkeert’​

De verschillende beekjes hebben allemaal een boven-, midden- en benedenloop. Het bijbehorende beekdal begint smal en waaiert uit naar een breed glooiend dal. De stroming op de verschillende plekken varieert en al met al levert dit een veelzijdig gebied met een grote biodiversiteit op.

Planten en dieren
Orchideeën, valkruid, klokjesgentianen. Otters, reeën, steenmarters. De rietzanger, de waterral en de roerdomp. Het gentiaanblauwtje, de kommavlinder en het heideblauwtje. Dit is slechts een greep uit de flora en fauna die te vinden is in het nationale park Drentsche Aa.

Lees ook: Weidevogels staan op uitsterven in Drentsche Aa-gebied

Esdorpen
Verspreid in het nationale park liggen de esdorpen van weleer. De dorpen ontstonden in de Middeleeuwen. Elk dorp heeft een brink. Dit was vroeger een open ruimte aan de rand van het dorp waar het vee verzameld werd om naar de gemeenschappelijke weide te gaan. Tegenwoordig is de brink vaak een plein midden in het dorp.

Houtwallen
Rondom de dorpen liggen de essen. Deze hoger gelegen gebieden waren in gebruik als gemeenschappelijke akkers. Tussen de essen maar ook in het beekdal liggen houtwallen. Deze natuurlijke afscheidingen waren bedoeld om het wild buiten en het vee binnen te houden.

Lees ook: Op pad in de Drentse natuur: het Hart van Drenthe

Erop uit
Ben je nieuwsgierig geworden naar dit veelzijdige cultuurlandschap? Trek dan je wandelschoenen aan en volg een van deze routes van Staatsbosbeheer. Hier vind je meer informatie over wandelen in het Drentsche Aa-gebied. Of verken het gebied op de fiets. Met deze fietsroute van veertig kilometer volg je de loop van de Drentsche Aa.

Contact
opnemen