Op pad in de Drentse natuur: De Strubben Kniphorstbosch

Zondag 19 Juli 2020
  • De strubben zijn ontstaan door jarenlange begrazing (Rechten: Wikimedia Commons)

Duizenden jaren geleden werd natuurgebied De Strubben Kniphorstbos al bewoond. De toenmalige bewoners hebben veel zichtbare sporen achtergelaten: hunebedden, grafheuvels en een galgenberg. Maar er zijn ook minder opvallende overblijfselen zoals prehistorische jachtkampen, akkercomplexen en oude wegen te vinden.

In 2000 is dit 377 hectare grote gebied aangewezen als archeologisch reservaat, tot nu toe het enige van Nederland. Het reservaat omvat maar liefst 42 plekken die waardevol zijn vanuit archeologisch oogpunt, waarvan er veertien wettelijk beschermd zijn.

Dubbele naam

Het eerste deel van de naam ontleent dit terrein aan de vele strubben die er staan. "Dat zijn eiken die stelselmatig afgevreten werden door schapen en die daardoor opzij zijn gaan groeien", aldus boswachter Kees van Son. "Toen zo'n tachtig tot honderd jaar geleden de begrazingsdruk afnam omdat de schapenmest niet meer nodig was, zijn die eiken uitgestoeld met fantastische bomen als resultaat."

Het tweede deel van de naam komt van Gerrit Kniphorst, advocaat en burgemeester van Assen tussen 1824 en 1831. Hij was eigenaar en ontginner van het gebied dat toen nog uit heidevelden bestond. De heide maakte plaats voor bossen die gebruikt werden voor houtteelt. Sindsdien heeft het gebied zich ontwikkeld tot een gevarieerd bos met loofbomen en naaldhout.

Erop uit

Neem zelf een kijkje in dit bijzondere natuurgebied. Deze wandelroute van Staatsbosbeheer voert langs de vele bezienswaardigheden en is desgewenst van negen kilometer in te korten tot vijf. Of wandel een eindje om met de wandelroute Anloo, Drentsche Aa, Strubben en Kniphorstbosch van elf kilometer.

Lees ook:

Contact
opnemen