Op pad in de Drentse natuur: beekdal Oude Diep

Zondag 10 Maart 2019
  • Het Oude Diep kronkelt weer (Foto: Free Nature Images/Hans Dekker)

ROEG! is deze week samen met boswachter Bertil Zoer in het beekdal van het Oude Diep. Stichting Het Drentse Landschap heeft dit gebied heringericht met herstel van het beekdallandschap tot gevolg.

De VAM-berg torent boven het beekdal uit. Met 56 meter boven NAP is dit het hoogste punt van de provincie. De 'berg' ontstond toen de voormalige Vuil Afvoer Maatschappij (VAM) hier huisafval stortte. Inmiddels is de afvalberg bedekt met schone aarde en zand.

Weids uitzicht
Wie van het uitzicht wil genieten kan de berg te voet of op de fiets bedwingen. In oktober vorig jaar werd het fietspad officieel geopend en een mountainbike-route is in de maak. Boven op de berg ligt het bezoekerscentrum De Blinkerd met informatie over de oude vuilstort en het herstel van het Oude Diep.

Lees ook: VAM-berg volgende week open voor fietsers​

Bloemenpracht
Aan de voet van de VAM-berg richting Drijber ligt Zuidmaten. Dit is het eerste gebied waar het Oude Diep zijn kronkelende loop terugkreeg. Houtwallen zijn hersteld en er zijn natte laagtes en poelen aangelegd. In het voorjaar stikt het hier van de orchideeën. Ook het moeraskartelblad, de ratelaar en de wilde margriet groeien hier.

Wilde narcissen
Vroeger was de wilde narcis een veel geziene verschijning in de beekdalen van Drenthe. De bloem staat nu nog wel in boerentuinen maar in het wild komt de plant nauwelijks nog voor. In het dal van het Oude Diep bij Wijster heeft Het Drentse Landschap de wilde narcis geherintroduceerd: er zijn honderden bollen geplant die het goed doen.

Lees ook: Komt er een Drentse bollenbank voor wilde narcissen?​

Bijzondere iep
Een markante boom in dit gebied is de fladderiep, het buitenbeentje van de wilde iepen. In maart en april staat de fladderiep in bloei. Als een bundeltje roodbruine klokjes fladderen de bloemen in de wind, vandaar de naam. De boom komt nauwelijks voor in Drenthe maar in het Hulzedink, een oeroud bosje nabij het Oude Diep, staan twee exemplaren.

Natuurherstel
In het Hulzedink-bosje staan ook eiken, berken, populieren en wilgen. Omdat de beek hier weer stroomt dankzij het Oude Diep-project, krijgt de natuur de kans om zich te herstellen. De bosbodem wordt natter en oude plantensoorten komen terug.

Erop uit
Heb je zin om de VAM-berg te bedwingen en een kijkje te nemen in de natuur rondom het Oude Diep? Trek dan je wandelschoenen aan en volg deze route van Het Drentse Landschap of stap op de fiets en volg deze route van veertig kilometer of deze route van zestig kilometer.

Contact
opnemen