Ooievaars broeden op een ijzig nest in Bovensmilde

  • De ooievaars in Bovensmilde zijn via een wildcam te volgen (Rechten: Saxifraga/Ab H. Baas)

Zo hoog op de paal van 't Meulenparkie in Bovensmilde moet het behoorlijk fris zijn. Tussen de sneeuwvlokken, hagelstenen en windvlagen door gaan de ooievaars onverstoorbaar door met broeden. Vier eieren liggen er inmiddels in het nest.

"In principe moet het wel goed gaan", zegt Roelof Bos, een van de beheerders van 't Meulenparkie. "We hebben nog niet eerder gehad dat eieren door de kou niet uitkwamen."

Zorgen om het derde en vierde ei

Wat hem eerder zorgen baart, is de periode die tussen het leggen van het tweede en derde ei ligt. Meestal wordt er om de dag een ei gelegd. "Tussen het tweede en derde ei zaten vier dagen. Dat is eigenlijk teveel. Als straks de eieren uitkomen, dan zijn de eerste twee al veel groter dan de andere twee."

Het kan zijn dat dit nadelig is voor de jongste twee. Misschien krijgen ze veel minder voedsel te pakken of worden ze verstoten door de ouders. Bos: "Je weet het nooit precies, we wachten af. Vorig jaar waren er ook vier eieren, daar is maar een jong van groot geworden. We verwachten dat op 1 mei het eerste ei uitkomt, het kan ook een dag eerder of later zijn."

Contact
opnemen