Nu te zien: de bepoederde rupsendoder

  • De bepoederde rupsendoder groeit uit een pop (Foto: Okko Vos)
  • De oranje rupsendoder (Foto: Okko Vos)

Tijdens een wandeling over het Dwingelderveld legde natuurfotograaf Okko Vos deze bepoederde rupsendoder op de gevoelige plaat vast. Deze paddenstoel heeft een bijzondere manier van groeien.


De bepoederde rupsendoder is een parasitaire paddenstoel die op de poppen van rupsen groeit. "De rups raakt vermoedelijk besmet door bladeren te eten waar sporen van de paddenstoel op te vinden zijn," vertelt Vos. Op het moment dat de rups zich heeft ingekapseld en onder de grond zit, gaan de sporen van de paddenstoel zich door de hele pop ontwikkelen en doodt deze. Als de pop bijna is opgegeten ontstaat er een vruchtlichaam waaruit de paddenstoel gaat groeien. 

Meerdere soorten
Op het Dwingelderveld komt Vos twee soorten rupsendoders tegen: de oranje (cordyceps militaris) en de bepoederde variant (isaria farinosa). "Het zijn allebei vrij algemene soorten, maar toch zie ik de bepoederde rupsendoder minder vaak dan de oranje", vertelt Vos.
 
Volgens Rob Chrispijn van Paddenstoelen Werkgroep Drenthe zijn de soorten inderdaad vrij algemeen. De bepoederde rupsendoder groeit voornamelijk op zandgronden in bossen en parken. "Dit is een goede tijd om deze soort tegen te komen", vertelt Chrispijn. Groot wordt deze paddenstoel echter niet. Hoogstens één tot anderhalve centimeter. Wil je er een vinden dan moet je dus goed zoeken.

Contact
opnemen