Nieuw wandelpad Hijkerveld geopend: ‘Loop door de geschiedenis’

Zaterdag 17 September 2022
  • Op het Hijkerveld lopen Schotse Hooglanders (Rechten: Henk Hummel)

Op het Hijkerveld is een historisch karrensporenpad geopend. De wandelroute is een aanvulling op de bestaande route met paarse paaltjes.

Bij het Blauwboersbos waar zowel grafheuvels als karrensporen zichtbaar zijn, zijn een speciaal ontworpen bank-kar en informatiepaneel geplaatst. Met het opschroeven van een tekstplaatje door de maker Sil Mulder is de bank-kar in gebruik genomen.

Roelof Matien, amateur-historicus en vrijwilliger bij Het Drentse Landschap, heeft het informatiepaneel onthuld. "Dit geeft extra betekenis aan het gebied, onze oorsprong en voorouders. Ik vind het fascinerend om daarmee bezig te zijn."

Oertijd

Het Hijkerveld behoort tot de grootste heidevelden van Drenthe. Delen van dit landschap waren tot in de ijzertijd in gebruik als woongebied. Boeren gebruikten kleine, omwalde raatakkers, de zogenoemde Celtic fields. Overblijfselen van deze prehistorische akkers zijn op het Hijkerveld te vinden. Andere zichtbare tekenen van de vroege bewoning zijn grafheuvels en karrensporen.

Joop Hellinga, beheerder bij Stichting Het Drentse Landschap, werd erg enthousiast toen Matien met nieuwe informatie kwam. "Dan brengt Roelof dit ter sprake en legt hij het helemaal uit, tot in detail", zegt Hellinga. Het zette de beheerder aan het denken. "Dan moet je er iets mee, want mensen moeten dat kunnen zien en beleven. Daarvoor zijn wij er als Drents landschap."

Bekijk de opening van het historische wandelpad (artikel gaat verder onder de video):

Matien en Hellinga wandelden door het gebied en ontdekten dat de karrensporen voor een deel tussen bestaande wandelroutes liggen. Zo ontstond het idee om de wandelroutes te verbinden met de oude karrensporen. "Dan kan dit een tussenschakel zijn", vervolgt Hellinga. "De bezoekers kunnen maximaal beleven hoe het werkt met de karrensporen. Je ziet ze links en rechts liggen."

Voor de beleving werd een picknickbank in de vorm van een kar geplaatst nabij het pad, en een informatiebord. Hellinga: "Dan kunnen mensen daar zitten, een stukje brood eten en de kinderen vertellen over rare sporen in het landschap. Daar ligt geschiedenis en daar loop je doorheen, en dat vinden wij mooi."

Begrazing

In de eeuwen sinds de ijzertijd is het gebied gebruikt voor beweiding door schapen. Het Drentse Landschap, beheerder van het gebied, heeft dit traditionele gebruik in ere hersteld met een gescheperde kudde. Schaapherder Freerk Heuker trekt dagelijks met zijn kudde het veld in. Ook Schotse Hooglanders dragen een steentje bij om een open en gevarieerd landschap te behouden.

Aanvulling

De bestaande wandelroute is ongeveer 4 kilometer lang en start bij de parkeerplaats naast de Hijkerweg. De korte aanvulling op deze route wordt aangegeven met keien met daarop een karrewiel. Op de website 'Eindje om in Drenthe' is de wandelroute over het Hijkerveld te downloaden.

Lees ook:

Contact
opnemen