Natuurfotograaf gaat op de knieën voor paddenstoelen

  • Hans van Dijk op zoek naar een bijzonder perspectief (Rechten: RTV Drenthe)

De herfst met al die warme kleuren: het moment voor veel fotografen om eropuit te gaan, de natuur in. Ook Hans van Dijk uit Hoogeveen pakt zijn kans. Hij gaat daarbij op zijn knieën, of ligt zelfs op zijn buik voor een mooi plaatje.

"Als je paddenstoelen van boven fotografeert, dan kleineer je ze eigenlijk. Op ooghoogte geef ik de paddenstoel het recht zich te presenteren. En dat verdient ie. Het is even een andere kijk, je laat de paddenstoel echt het onderwerp zijn."

Meestal is hij in de buurt van Spier op zoek naar paddenstoelen. Maar ook bladeren en herfstlandschappen inspireren hem. "De herfst is onbeperkt in de onderwerpen die je aan kan snijden", zegt hij enthousiast.

De kunst van het fotograferen begint volgens hem bij het observeren. Hij laat daarom eerst de camera thuis als hij op zoek gaat naar een foto-onderwerp, "Fotograferen is kijken, denken en doen. Dat is het pad dat je als fotograaf afloopt. Eerst spelen met je gedachten, met de compositie, en dan denken: wat wil je ermee?"

In een prachtig herfstbos op zoek naar paddenstoelen met boswachter Evert Thomas, zie het in deze paddenstoelen-ROEG!.

Contact
opnemen