Voor de twintigste keer wordt de Nacht van de Nacht gevierd, een moment om de magie van een donkere, stille nacht te herontdekken. Het evenement vindt plaats op zaterdag 26 oktober en is bedoeld om aandacht te vragen voor lichtvervuiling.
In het hele land worden activiteiten georganiseerd om te genieten van de duisternis, bijvoorbeeld een nachtwandeling in Diever en een fluisterboottocht over het Leekstermeer.
Minder duisternis
Het aantal sterren dat we aan de hemel zien staan, wordt steeds minder. Als we niet in actie komen, zal het binnen vijfentwintig jaar nergens in Europa nog mogelijk zijn om de Melkweg te bewonderen. Lichtvervuiling verstoort de nachten en heeft gevolgen voor mens en natuur.
Belang van duisternis
Het donker is belangrijk voor behoud van de natuur. Dieren zoals insecten, vleermuizen en trekvogels overleven dankzij de nacht. Kunstmatig licht verstoort hun leefomgeving en natuurlijke ritmes. Ook voor de mens is duisternis onmisbaar. Kunstmatig licht verstoort onze biologische klok, wat kan leiden tot slaapproblemen, vermoeidheid en meer stress.
Natuurherstelwet
Onlangs is de Europese Natuurherstelwet aangenomen, die maatregelen bevat die ervoor moeten zorgen dat in 2030 ten minste twintig procent van de land- en zeegebieden van Europa hersteld is. De wet legt doelen vast voor de verbetering van de biodiversiteit en het herstel van ecosystemen, inclusief leefgebieden die gevoelig zijn voor verstoring door lichtvervuiling, zoals bossen, wetlands en kustgebieden.
Maatregelen
De wet biedt mogelijkheden om lichtvervuiling aan te pakken. In de gebieden die daar gevoelig voor zijn kunnen maatregelen worden genomen om de invloed van kunstlicht te beperken, bijvoorbeeld door het aanpassen van verlichting in en rond beschermde natuurgebieden.
Doe mee aan de Nacht van de Nacht
Bezoek een van de activiteiten die de duisternis in het zonnetje zetten. Op de website van de Nacht van de Nacht vind je een overzicht met alle activiteiten. Ook vind je er tips om zelf lichtvervuiling te verminderen.