Keverbank geeft insecten en patrijzen de ruimte

Zondag 28 April 2019
  • Silvia Rubingh bij de aanleg van de keverbank (Foto: RTV Drenthe)

'Beetle Bank' noemen ze het in Engeland. Een verhoogde rug in een akker waar grassen en kruiden groeien. Ook in Witteveen is een keverbank aangelegd, met grote voordelen voor de insecten, spinnen en de patrijzen.

Keverbanken geven de insecten een goede leefomgeving. Uit eerder onderzoek bleek dat keverbanken het aantal soorten insecten op een akker vergroot. Dit is erg gunstig voor de akkervogels. Insecten zijn voor deze vogels een voorname voedselbron. Keverbanken zijn heel waardevol voor de natuur omdat veel akkervogels en insecten fors in aantallen afnemen.

Hoog en warm
Een keverbank ligt ongeveer een halve meter hoger dan de akker. Het is daardoor een goede plek voor insecten om te overwinteren, het is er droger en in de lente warmt het er sneller op. Patrijzen hebben er ook veel baat bij: ze vinden er voedsel en het is een veilig broedgebied. 

Lees ook: Akkers in oude glorie hersteld

Met de natuur begaan
Jan en Silvia Rubingh in Witteveen hebben met hulp van Agrarische Natuur Drenthe een keverbank aangelegd. Hiervoor hebben ze een subsidie ontvangen. Silvia Rubingh: "Je ziet wel: de natuur is hier hartstikke mooi. Als boer zijnde zijn wij met de natuur begaan. Ondanks dat we ook intensieve landbouw hebben."

Contact
opnemen