Japanse bemesting voor bomen in Norg

  • De Putbrink in Norg wordt bemest met nieuwe bokashi (Foto: RTV Drenthe/Joy Schenk)

Nee, het is geen sushisoort en ook geen stad in Japan. Bokashi is een Japanse manier om compost te maken. In Norg bemestten ze vandaag de bomen aan de Putbrink met dit goedje voor een gezondere bodem.

De gemeente Noordenveld, Landschapsbeheer Drenthe en Boermarken Noordenveld hebben een proef uitgevoerd om bladafval te verwerken tot bokashi. Volgens André Efftink van Landschapsbeheer Drenthe is de proef een groot succes. ''We hebben een hele droge zomer gehad, maar deze zomer heeft op de hele brink groen gras gestaan waar een paar schaapjes op hebben gelopen'', zegt Efftink ''Dat is echt toe te schrijven aan de bokashi.''


Bokashi versus gewone compost
Efftink legt uit dat als duizend kilo blad op de normale manier composteert, er uiteindelijk zeshonderd kilo blad overblijft. De andere vierhonderd kilo verdampt en daarbij komt ook CO2 vrij. ''Bij bokashi is dat niet zo. "Als je daar duizend kilo van maakt, krijg je ook duizend kilo terug." Bokashi zou dus veel beter voor het milieu zijn dan normale compost. 

In Norg is de proef geslaagd, maar Efftink denkt groter dan alleen Norg. ''Het zou mooi zijn als we dit door de jaren heen verder kunnen uitbreiden over alle gemeentes in Drenthe.''

Hoe maak je bokashi
Bokashi is verzameld blad. Dit verzamelde blad doe je in een grote bak. Hier komen dan kalk, enzymen en bacteriën bij. Hierna wordt het in een soort worst gedrukt en komt er een velletje plastic omheen. Nu wordt er in een zuurstofloze omgeving gefermenteerd. Dit duurt een week of 10/12 en dan is de basis klaar.

Contact
opnemen