Hunzedal en Zuidlaardermeer zijn nu ware paradijzen voor vogels

Dinsdag 04 December 2018
  • De zeearenden in het Zuidlaardermeergebied (foto: Het Groninger Landschap)

Als je nu de Drentse natuur in wilt, dan is het zeker de moeite waard om bij het Zuidlaardermeer en in het Hunzedal te gaan kijken. Want daar stikt het van de vogels. Voor ROEG! namen we samen met IVN Zuidlaren een kijkje bij het Zuidlaardermeer.

Waar moet je op letten als je zelf naar buiten gaat? En wat is er allemaal te zien? Wij beantwoorden het in vier vragen. 

1. Wat voor vogels kun je daar zien?
Je ziet er vooral watervogels en roofvogels. Dat merkten we zaterdag ook, toen we mee waren met een excursie van IVN in Zuidlaren. In een paar uur tijd zagen we: een slobeend, een krakeend, een smient, een wilde eend,  een grote zaagbek, een nonnetje, waarschijnlijk een brilduiker, een meerkoet, een waterhoen, een fuut, een kokmeeuw, een zilvermeeuw, een kolgans, een grauwe gans, een brandgans, een torenvalk, een buizerd, een blauwe kiekendief en ook nog twee zeearenden. Plus het nodige kleine grut zoals de appelvink, de barmsijs, de rietgors en de koolmees.

2. Zeearenden? Die zijn toch hartstikke zeldzaam?
Dat valt wel mee. Volgens de site waarneming.nl hebben ze de status 'vrij algemeen'. Op de Rode Lijst staan ze als 'gevoelig'. Het komt er op neer dat er altijd wel zeearenden in ons land zitten, maar niet heel veel, het zijn er misschien twintig of dertig. 

De vogels hangen al jaren rond in het Zuidlaardermeergebied en sinds twee jaar broeden ze er ook. Zeearenden zijn pas na vijf of zes jaar volwassen.  De jonge vogels blijven vaak nog een hele tijd bij hun ouders rondhangen. Wij zagen zaterdag een ouder en een jong beest. De oudere zeearend kun je makkelijk herkennen aan zijn witte staart. Omdat de jongen nog een hele tijd bij hun ouders blijven zitten, zijn er in het Zuidlaardermeergebied nu misschien wel vier zeearenden. Met een beetje geluk en wat geduld heb je dus een goede kans er een te zien. Wil je er één zien? Let dan op de ganzen, die zien zo'n arend veel eerder en gaan vaak massaal de lucht in als er eentje aan komt vliegen. 

3. Waarom zitten in deze gebieden zoveel vogels?
Dat antwoord is gemakkelijk: er is eten en er is rust. Het Zuidlaardermeer is een belangrijke slaapplaats voor ganzen en eenden. Op de landerijen er om heen halen ze eten. Ook in het Hunzedal zijn er allemaal moeilijk toegankelijke gebieden, waar vogels voldoende rust en eten kunnen vinden. Voor de roofvogels zijn er in het Hunzedal allemaal ruige graslanden waar veel muizen zitten. En als je geluk hebt, zie je misschien wel een roodhalsgans.

4. Kan ik een keer mee met zo'n excursie?
Op de site van IVN is allerlei informatie te vinden. Er zijn in onze provincie veel verschillende afdelingen: in Roden, Eelde, Vries, Zuidlaren, Borger-Odoorn, Assen, Midden Drenthe, Hoogeveen, Emmen en Westerveld. Al deze afdelingen organiseren regelmatig excursies. Meer informatie kun je op de site van die afdelingen vinden.

Heb je zelf een tip waar we volgende week moeten kijken? Stuur je tip hier in. 

Door: Jan Dijk

Contact
opnemen