Het zaaien gaat wél door

  • Boswachter Martijn Harms richt zijn insectenhotel in (Rechten: Staatsbosbeheer/Martijn Harms)

Anderhalf hectare grond van Staatsbosbeheer vlakbij Exloo is vandaag ingezaaid met een speciaal mengsel voor wilde bijen. Er ontstaat later een bloemenzee waar de bedreigde insecten profijt van zullen hebben. Boswachter Martijn Harms van Staatsbosbeheer ging vandaag met een enkele collega aan de slag en filmde de klus.

Het zaaien zou eerst een vrolijke activiteit zijn van verschillende organisaties (Staatsbosbeheer, IVN, gemeente Borger-Odoorn en Landschapsbeheer Drenthe). Zij wilden samen met basisschool De Klister uit Nieuw-Buinen een paradijsje voor wilde bijen maken. Die 'BIJ Dag' met tientallen kinderen kan niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Boswachter Martijn Harms van Staatsbosbeheer stak daarom vandaag de handen uit de mouwen, zodat het veld toch nog op tijd ingezaaid is.

Een mammoet voor de bijen

Het zadenmengsel bevat alleen zaden van soorten die van oorsprong hier voorkomen. Zoals bleke klaproos, kamille, driekleurig viooltje, akkerviooltje en dagkoekoeksbloem. Als dit allemaal gaat bloeien, zal er een bijzondere vorm tevoorschijn komen. Van bovenaf is dan het silhouet van een mammoet te zien.
Vorig jaar werd op het terrein van Staatsbosbeheer het theaterspektakel Mammoet gehouden. Met de opbrengst hiervan wilde Staatsbosbeheer iets extra's doen voor de natuur. Het nieuwe bijenveld is er een voorbeeld van.

Mooie wandelpaden

"Het gebied is straks goed toegankelijk", zegt Harms. "Je kan hier dus straks ook een mooie wandeling maken door de akker." Ook wordt een strook ingeplant met diverse bomen. "Waaronder wilgen, linden en hedera. Hedera kennen we allemaal wel: de klimop. Die bloeit nog tot in september, oktober. In het late najaar zorgt die weer voor nectar."

Lees ook:

Contact
opnemen