Het geheim van een tuinvogelteller: ‘Zorg dat ze zich happy voelen’

Zondag 31 Januari 2021
  • Vogels tellen vanaf de bank in Emmen (Rechten: RTV Drenthe/Ronald Oostingh)

Een half uur lang bijhouden hoeveel en welke vogels je in je tuin ziet. Dat is de insteek van de nationale tuinvogeltelling die dit weekend weer werd gehouden. Onderzoekers gebruiken de informatie om te bepalen hoe het staat met de tuinvogels in ons land.

"Normaal gesproken zie je alleen kbv'tje, oftewel kleine bruine vogeltjes. Maar als je de verrekijker pakt en ze dichterbij haalt, zie je de mooiste vogels", zegt Jerry Smit uit Emmen. Uiteraard telde de vogelliefhebber afgelopen weekend mee.

'Aankleding van je tuin'

"Je moet niet alleen naar je voederplek kijken, maar ook naar de grond. Daar kun je bijvoorbeeld een winterkoninkje of een heggemus zien. Die zie je normaal gesproken niet snel bij de voedertafel zitten", weet Smit. "Vogels zijn een soort aankleding van je tuin", zegt de Emmenaar die al jaren meedoet aan de telling.

Er zijn in Smits tuin dan ook genoeg vogelsoorten te zien. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn volgens hem een paar dingen belangrijk: "Ze moeten zich happy voelen en dat doe je door te zorgen voor genoeg beschutting en voor genoeg eten en drinken. Zoals je het zelf ook graag zou willen."

'Nooit uitgekeken'

In Smits tuin zijn dan ook fraaie voederplekken en huisjes te vinden. "Ik raak absoluut niet uitgekeken. Het is zó ongelooflijk leuk." Maar wat te doen als dat ene heel bijzondere exemplaar nou net bij de buren ziet fladderen? Of hij die meetelt laat de vogelliefhebber in het midden. Zijn advies: "In zo'n geval moet je doen waar je jezelf goed bij voelt."

Lees ook:

Contact
opnemen